Home Hakikat Makrifat HIKAM ATAI’ILLAH KE 28 SYARAH TO’ FAKIR : BATINIAH MEMPENGARUHI ...

HIKAM ATAI’ILLAH KE 28 SYARAH TO’ FAKIR : BATINIAH MEMPENGARUHI LAHIRIAH

44
0
Menurut Kalam Hikmah ke 28 , Imam Ibnu Athaillah Askandary
 

“APA YANG TERSIMPAN di KEGHAIBAN RAHSIA HATI BERBEKAS NYATA di ZAHIRNYA.”

Allah s.w.t mengurniakan kepada hati hamba-hamba-Nya yang bahagia dengan Nur Zikir, Nur Kalbu, Nur Akal, Nur Iman dan Nur Makrifat. Kurniaan Allah s.w.t yang demikian itu merupakan rahsia-rahsia yang tak diketahui oleh makhluk. Setiap hamba yang dibawa ke Hadrat-Nya mempunyai rahsia sendiri dan tak diketahui oleh hamba-hamba yang lain, walaupun mereka berada di tingkatan yang Serupa. Seorang guru pun tak tahu rahsia muridnya dengan Tuhannya. Apa yang Allah s.w.t kurniakan kepada seorang hamba pilihan-Nya tak serupa dengan yang dikurniakan kepada hamba pilihan yang lain. Kurniaan Allah s.w.t kepada seorang nabi berbeza daripada kurniaan terhadap nabi-nabi yang lain. Kurniaan Allah s.w.t yang tersimpan di keghaiban rahsia hati itu Jadi penggerak kepada pembentukan diri seseorang, hingga dia Bisa dikenal dan dibezakan daripada orang lain. Kurniaan Rahsia Allah s.w.t kepada Isa a.s menyebabkan beliau a.s dikenali Bagaikan Roh Allah. Kurniaan Rahsia Allah s.w.t kepada Musa a.s menyebabkan beliau a.s dikenali Bagaikan Kalim Allah. Kurniaan Rahsia Allah s.w.t kepada Ibrahim a.s menyebabkan beliau a.s dikenali Bagaikan Khalil Allah. Kurniaan Rahsia Allah kepada Muhammad s.a.w menyebabkan baginda s.a.w dikenali Bagaikan Habiballah. Aulia Allah s.w.t juga menerima kurniaan Rahsia Allah s.w.t dan masing-masing mempunyai keperibadian yang tersendiri

 

Nur Ilahi yang menyinari hati seseorang akan mengubah suasana hati itu dan sekaligus perwatakan dan perawakan orang itu. Perubahan di perwatakan Bisa dilihat di tingkah-laku dan perbuatan. Sinaran Nur Zikir akan melahirkan seorang yang gemar berzikir, mengingati Allah s.w.t semasa duduk, berdiri, saat sendirian dan juga saat berada  di perkumpulan. Lidahnya sentiasa basah dengan sebutan nama-nama Allah s.w.t. Sinaran Nur Kalbu akan membuat seseorang berlapang dada, tak cemas menghadapi ujian dan gemar mendekati Allah s.w.t. Sinaran Nur Akal akan melahirkan sikap suka bertafakur sehingga terbukalah kepadanya Rahsia-rahsia ketuhanan yang Jadi penggerak kepada perjalanan alam maya ini. Muncullah dari lidahnya Kalam Hikmat yang mempesonakan sesiapa sahaja yang mendengarnya. Sinaran Nur Iman mengwujudkan keyakinan yang tak berbelah bahagi kepada perkara ghaib yang dialaminya sekalipun fikiran tak Bisa menerimanya. Kepercayaan dan keyakinannya tak bergoncang lantaran mendapat bantahan dan Insinuasi. Sinaran Nur Makrifat menerangi mata hati untuk mengenal Allah s.w.t, melihat-Nya di semua kejadian. tak kabur Etos mata hatinya lantaran kekeruhan-kekeruhan yang berlaku di di Global ini. tak terbalik Etos mata hatinya lantaran mendapat kemuliaan dan kekeramatan.

 

Loading...
Nur Ilahi bukan sahaja mengubah perwatakan akan tetapi juga mengubah perawakan. Bukan rupa-bentuk muka yang berubah akan tetapi cahaya di wajahnya yang berubah, menyebabkan siapa sahaja yang melihatnya akan berasa suka. Misalnya, cahaya Nur Ilahi yang gilang gemilang menyinari wajah Yusuf a.s telah mempesonakan wanita-wanita Mesir sehingga mereka tak sedar menghiris jari sendiri dan tak merasai sakitnya karena terpukau memandang Estetika wajah Yusuf a.s. Begitulah kuatnya kesan sinaran Nur Ilahi yang tersembunyi dengan cara ghaib di di hati rohani hamba-hamba Allah s.w.t yang dipilih untuk memperolehinya.
 

Anugerah Allah s.w.t, iaitu nur-nur, kepada hati hamba-hamba-Nya yang beriman Jadi daya dan upaya untuk hati untuk berpegang kuat kepada tauhid, mencintai segala yang bersesuaian dengan Islam dan membencii segala bentuk kekufuran. Daya dan upaya nur yang di hati ternyata melalui perbuatan dan juga wajah orang berkenaan.

Nabi Muhammad (s.a.w) ialah Rasul Allah; dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam), dan sebaliknya bersikap Afeksi sayang serta belas kasihan sesama sendiri (umat Islam). Engkau melihat mereka tetap beribadat rukuk dan sujud, dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dari Tuhan mereka serta mengharapkan keredaan-Nya. Asterik yang menunjukkan mereka (Bagaikan orang-orang yang salih) terdapat di muka mereka – dari kesan sujud (dan ibadat mereka yang ikhlas). ( Ayat 29 : Surah al-Fat-h ) 

Asterik nyata di sifat pengikut-pengikut Nabi Muhammad s.a.w Yaitu mereka tak bertolak-ansur di perkara yang merosakkan akidah. Iman tak boleh ditukar-ganti dengan harta, pangkat atau kemuliaan. Iman Yaitu cahaya dan kekufuran pula Yaitu kegelapan. Cahaya dan gelap tak boleh bersepakat.

 

 Mereka yang sangat keras menentang kekufuran itu sangat berlemah-lembut apabila bersama-Serupa dengan orang yang beriman. Interaksi hati-hati yang beriman Yaitu Afeksi sayang dan kerinduan. Orang yang beriman inginkan kebaikan kepada saudaranya yang beriman. Mereka tak merosakkan atau menjatuhkan sesama mereka. Kebaikan yang Allah s.w.t kurniakan digunakan untuk meringankan beban saudara-saudaranya yang beriman. Mereka mengutamakan orang yang beriman daripada orang yang tak nyata imannya atau yang nyata kekufuran dan kemunafikannya. Keselamatan iman Yaitu apabila ia dipertahankan daripada dicerobohi oleh kekufuran dan kemunafikan. Akal mengenali kekufuran melalui Asterik-Asterik yang diceritakan oleh ayat-ayat al-Quran. Hati mengenali kekufuran melalui Nur Ilahi yang Mengakses kekufuran dan kemunafikan itu kepadanya.

 

 Nur kurniaan Allah s.w.t yang Jadi daya dan upaya hati seterusnya mempunyai kekuatan untuk mengawal pancaindera orang yang beriman itu. Setiap anggota digunakan untuk berbakti kepada Allah s.w.t, enggan ia berbuat maksiat. Orang yang beriman tekun berbuat ibadat, Menelusuri kurniaan dan keredaan-Nya.

  Nur yang  di Rahsia hati itu juga memancarkan sinarnya sehingga kelihatan di wajah orang yang berkenaan. bila perasaan yang bersembunyi di hati, seperti marah dan riak, boleh ketara di wajah, sinaran cahaya nur lebih kuat lagi berbekas di wajah.

Barangsiapa yang jernih di batinnya, akan diperbaiki Allah apa yang nyata di wajahnya. ( Ucapan Umar al-Khattab )
 

Kesucian hati seseorang memancarkan cahaya yang Bisa ditangkap oleh cermin hati orang lain yang Higienis. Apabila cahaya iman berjumpa dengan cermin hati orang yang beriman akan lahirlah rasa persaudaraan muslim yang sejati. Persaudaraan yang begini tak ada kepentingan diri dan tak ada perlumbaan untuk menduduki tempat yang lebih tinggi. Mereka saling bantu membantu di menjalankan Darma kepada Allah s.w.t.
 

 Allah s.w.t menentukan bahawa yang tersembunyi di hati mengeluarkan Asterik di zahir. di banyak perkara Allah s.w.t jelaskan Asterik-Asterik Itu melalui wahyu-Nya. Tuhan Yang Maha Pemurah berbuat demikian supaya orang yang beriman tak tertipu oleh kemanisan bahasa kemunafikan dan kekufuran. Mempertahankan iman daripada kemunafikan dan kekufuran Yaitu satu jihad yang besar. Manusia tak berdaya berbuat demikian tanpa pertolongan Allah s.w.t. Apabila Allah s.w.t memberi pertolongan dengan menunjukkan Asterik-Asterik sesuatu, ambillah manfaat daripadanya.

HIKAM ATAI’ILLAH KE 28 SYARAH TO’ FAKIR : BATINIAH MEMPENGARUHI LAHIRIAH

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here