Home Berita Islam Terbaru Ulama Berpura-pura Dungu

Ulama Berpura-pura Dungu

156
0
Ulama Berpura-pura Dungu, supaya Bebas dari Jabatan
SYEIKH Abu Qasim bin Manshur Yaitu seorang faqih sufi yang merupakan guru ulama-ulama besar seperti Al Hafidz Abnu Asakir, Al Hafidz As Sam’ani dan lain-lain.

Suati di, Ahmad bin Ya’qub Al Qursy di menuntut hadith bersama bapa saudaranya pergi ke Baghdad, dan mendengar bahawa di sana ada seorang syeikh bernama Abu Abar Thaz yang membagikan riwayat-riwayat aneh. Ahmad bin Ya’qub pun mengajak seorang bapa saudara untuk hadir di majlis Itu, namun sang paman menjawab, “Ia mula Dehidrasi akan, manusia akan menrtawakanmu kerananya.”

Akhirnya, di itu Ahmad bin Ya’qub pun meninggalkan Baghdad tanpa menghadiri majlis itu. Namun rasa penasaran masih menyelimuti hatinya, hingga Seusai lama meninggalkan Baghdad dan berada di Syam, Ahmad bin Ya’qub pun pergi ke Baghdad dan mendengar bahawa syeikh Itu masih ada.

Ahmad bin Ya’qub pun memasuki majlis syeikh Itu. Ia melihat sang syeikh memakai songkok terbalik, dan majlis itu dihadiri orang-orang kaya serta anak-anak para bangsawan. Di majlis itu sang syeikh pun menyampaikan riwayat, “Telah menyampaikan kepadaku Duraid dari Wuraid dari Rusyaid, ia berkata bahawa orang buta jalannya pelan ….”

Ahmad bin Ya’kub pun terpinga dengan keadaan itu, Padahal ulama itu dikenali dengan kefasihannya. Akhirnya suatu di Ahmad bin Ya’kub pun datang ke rumah sang syeikh, dan saat itu tak ada mejlis dan seorang pun. Sang syeikh pun mempersilakan masuk dan bertanya maksud tujuannya. Ahmad bin Ya’kub pun terpinga dengan sambutan itu.

Ahmad bin Ya’kub pun bertanya mengenai keadaan sang syeikh di majlis, yang membuatnya bingung, di karenakan hal itu tidaak pantas dengan kefashian, akhlak dan akal sang syeikh.

Akhirnya sang syeikh menjawab bahawa dia telah dipaksa oleh penguasa untuk memegang jawatan yang mana dia merasa tak mampu melaksanakannya hingga akhirnya ia dipenjara kerana penolakan itu. Selanjutnya sang anak saat menukar kedudukan sang ayah Bagaikan penguasa menjalankan hal yang lebih keras, hingga akhirnya ia memilih untuk berpura-pura hilang ingatan, “Maka aku pura-pura hilang ingatan maka aku selamat …”

Sang syeikh tak lain Yaitu Abu Qasim bin Manshur. (Lihat, Thabaqat Asy Syafi’iyyah Al-Kubra, 7/56)

sumber http://www.hidayatullah.com/

Ulama Berpura-pura Dungu

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here