Home Berita Islam Terbaru Solat Jumaat Paling Besar di Jalanan Semasa Masa Kegemilangan Islam

Solat Jumaat Paling Besar di Jalanan Semasa Masa Kegemilangan Islam

151
0
Membaca adanya perdebatan mengenai solat Jumaat di jalanan dan bukan di Masjid merupakan bidaah, adakah amalan ini Sempat dilakukan umat Islam sebelum ini. kita boleh buka buka buku sejarah Islam sebelum ini.

Tahukah kalian, solat Jumaat termegah dan paling lama Sempat berlaku di tahun 1453 dilakukan oleh Sultan Muhammad Al Fath. Termegah kerana solat itu dilakukan di jalan Futuristis konstatinopel dengan jamaah yang membentang sepanjang 4 km dari Pantai Marmara hingga Selat Golden Horn di utara,
Solat Jumaat tesebut terjadi 1.5 KM di depan benteng Konstantinopel, di proses Penaklukan Konstantinopel oleh Sultan yang setelah itu menamatkan sejarah Empayar Byzantium dan Jadi cikal bakal kekhalifahan Uthmaniyah.

Penaklukan Konstantinopel merupakan pembuktian atas kabar gembira “Bisyarah” atau nubuwat yang disampaikan oleh Rasulullah kepada sahabat sahabatnya, bahawa negara kuasa besar seperti Rom akan Bisa dikalahkan oleh kaum Muslimin.

Abdullah berkata: saat kita sedang menulis di sekitar Rasulullah shallallahu alaihi wasallam, beliau ditanya: Dua kota ini manakah yang dibuka lebih Dulu: Konstantinopel atau Rumiyah?

Rasul menjawab, “Kota Heraklius dibuka lebih Dulu.” Yaitu: Konstantinopel.
(HR. Ahmad, ad-Darimi, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Solat Jumaat termegah di jalanan, yang menghantar umat Mengakses lembaran baru nubuwat Rasul di penaklukan Constantinople.

sumber dari eramuslim.com

Solat Jumaat Paling Besar di Jalanan Semasa Masa Kegemilangan Islam

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here