Home Berita Islam Terbaru SEJARAH ALEPPO DI ERA TURKI UTSMANI

SEJARAH ALEPPO DI ERA TURKI UTSMANI

142
0

Dulu, Aleppo termasuk bandar terkaya berbanding wilayah-wilayah Daulah Utsmaniah lain. Bahkan bandar terkaya di Global di era itu. Aktiviti ekonomi serta menggeliat. Pasaran begitu semarak. Dan terdapat berpuluh-puluh Qaysarriet (pasaran dengan komoditi antarabangsa). Bandar ini dilabuhi oleh pedagang dari penjuru timur dan barat. Inilah Bandar Aleppo di masa silam. Bandar yang di ini porak-peranda kerana peperangan.

Denyut Aleppo Dulu begitu mengghairahkan. Peradabannya tinggi di kurun usianya. Ia menjelma Jadi bandar moden dan maju di sejarah peradaban manusia. Bagaimana tak, sejarah bandar ini telah bermula 7000 tahun sebelum masihi. Benteng-bentengnya, gerbang-gerbangnya, dan Sungai Queiq Jadi saksi bisu perjalanan bandar istimewa ini.
Aleppo telah merasakan kekuasaan negara-negara, raja-raja, dan peradaban-peradaban yang berbeza-beza. Dan masa keemasannya Yaitu era Uthmaniyyah. Kala itu, orang-orang Eropah mengelarnya bandar terindah di negeri Utsmani. Mereka puja dan kenang keindahannya di syair-syair mereka.

Aleppo Jadi pesaing Kaherah. Bandar yang di Perang Global I hendak dijadikan ibu kota kerajaan Othmaniyah, apabila Istanbul jatuh.

Jadi Wilayah Utsmani

Syria (Syam) Jadi sebahagian dari Turki Uthmaniyyah selama 4 abad. Wilayah ini dikuasai oleh kerajaan Turki itu Seusai Sultan Salim I mengalahkan tentera Mamalik di Perang Marj Dabiq. suatu perang besar yang berlaku di selatan Aleppo 24 Ogos 1516 M. Seusai Aleppo, Damsyik pun masuk ke wilayah Uthmaniyyah di 26 September 1516. hingga akhirnya terjadi revolusi Arab dan Perang Global I, Oktober 1918, Aleppo tak lagi berada di bawah kuasa Uthmaniyyah.

Seusai kemenangan Turki Utsmani dala Perang Marj Dabiq, Sultan Salim I berserta pasukan dan orang-orang yang akan ia jadikan pejabat di Aleppo memasuki bandar Itu. Tarikh 28 Ogos 1516, rombongan ini disambut penduduk Aleppo dengan damai. Mereka berkumpul di Padang al-Azraq dan menyerahkan kunci benteng kepada Sultan Salim I. Al-Mutawakkil yang sebelumnya menguasai Aleppo pun keluar dari kota tua itu.

Sultan Salim I mengangkat Jah Ahmad Pasha Jadi Gabenor Aleppo. Dan melantik Kamal Jalbi Bagaikan hakim Aleppo. Sejak di itu, Aleppo Jadi wilayah Syria pertama yang Jadi bahagian Daulah Utsmaniyah.

Sepanjang abad 16 dan 17, Syam dengan cara Generik dan Aleppo dengan cara Eksklusif menemui perkembangan pesat. Pertumbuhan ekonomi dan penduduknya melonjak. Jamaah-jamaah haji yang berkumpul di Damsyik untuk berangkat ke Hijaz dan kafilah-kafilah yang hendak bertolak ke Teluk Arab dan Iraq, semua menjadikan Aleppo Bagaikan laluan. Keadaan itu kian menyemerakkan Aleppo.
Kian hari Aleppo semakin bangkit. Sastera, cabang-cabang keilmuan, dan penduduk yang besar Jadi tulang belakang tamadun bandar yang terletak di utara Syria itu. Bandar itu pun Jadi kota terpenting ketiga di Daulah Utsmaniyah. Seusai Istanbul dan Kaherah. Aleppo Yaitu bandar dagangan utama antara Global timur dan barat. Ia Jadi ejen utama perdagangan antara wilayah Uthmaniyyah. Pasar-pasarnya mengalahkan pasaran Eropah. Di sana juga terdapat kilang tekstil besar. di abad ke-16, bandar itu Jadi pusat sutera, rempah-rempah, ubat-ubatan, dan barang berharga.

di tahun 1885, Aleppo telah mempunyai bilik dagang (seperti KADIN di Indonesia). Bandar ini mempunyai Interaksi dagang yang erat dengan Baghdad dan Mosul. Bahari Mediterranean menjadikan bandar ini dikenali dan terbuka untuk peniaga dari segala penjuru bumi. Dan khususnya Iraq di lingkungan Arab dan Global Islam.

Gabenor Aleppo yang paling terkenal di abad ke-19 Yaitu Ahmed Cevdet Pasha. Menariknya, gabenor ini juga merupakan seorang sejarawan masyhur. Selain itu, ia juga dikenali dengan kebudayaan. Bukti intelektualnya, ia ekspresikan di suatu buku yang berjudul Tarikh Cevdet. suatu buku sejarah yang terdiri dari beberapa jilid. Gabenor lain Yaitu Kamal Pasha dan Jamil Pasha. Jamil Pasha Yaitu gabenor yang membina markas tentera dan rumah sakit di Aleppo. Dan gabenor lain Yaitu Rivat Pasha yang memerintah antara tahun 1885 hingga 1900.
Di awal abad 18, konsulat dan para peniaga Eropah mula tinggal di Aleppo. Mereka membawa serta keluarga. Tinggal di Disorientasi satu kota Timur Tengah itu. perkembangan ekonomi Aleppo pun kian meningkat. Selain itu tatkal dibukanya Terusan Suez di tahun 1869, bintang bandar ini kian cemerlang. Kembali ke Masa keemasannya seperti hari-hari Abbasiyah dan Ayyubiyah.

di buku Nahru adz-Dzahab fi Tarikh Halab, dijelaskan mengenai luas wilayah Aleppo di masa Daulah Utsmaniyah. Liwa Hama di sebelah utara Syria. Di sebelah baratnya Yaitu Bahari Mediterranean. Sivas Vilayet di sebelah selatan. Dan sebelah timur Yaitu Diyarbakir, di Turki sekarang.

Dari arah Damsyik, melalui peniaga-peniaga dari Jordan, Palestin, Nejd, dan Hijaz. Dan tentu aja para pedagang Eropah.

Berpisah Dengan Utsmani

Selepas revolusi Arab dan lepasnya wilayah Syam dari kekuasaan Turki Utsmani tahun 1918, diumumkanlah berdirinya al-Mamlakah as-Syria al-Arabiyah (Kerajaan Arab Syria). Batas wilayahnya Yaitu wilayah Syria sekarang ditambah Lubnan, Palestin, Jordan, dan sebahagian wilayah Turki sekarang, seperti Antiokia dan Anatolia. setelah itu, Kamal Ataturk memperjuangkan wilayah Itu. Turki menolak menandatangani perjanjian Skyes Pycot. Dan bersetuju perjanjian baru, Perjanjian Laussane, untuk mengubah sempadan yang telah dibebaskan dari wilayah Syria utara Jadi wilayah Turki.

Di era Kerajaan Arab Syria, Aleppo tetap Jadi ibu kota perdagangan kerajaan. Ia juga digelar Bagaikan bandar yang paling selamat di negara itu. Namun sekarang, semua itu tinggallah kenangan. Aleppo terancam kehancuran total. Saking tak amannya keadaan kota Itu, untuk pertama kalinya solat Jumaat tak ditegakkan di bandar itu selepas ratusan tahun Islam masuk ke sana.

Semoga Allah ﷻ mengembalikan kedamaian Bandar Aleppo, menjaga penduduknya, dan mengangkat musibah yang menimpa mereka.

Diterjemahkan dengan cara bebas dari: http://lite.islamstory.com/ تاريخ-مدينة-حلب-في-العهد-العثماني /

sumber https://kisahmuslim.com

SEJARAH ALEPPO DI ERA TURKI UTSMANI

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here