Home Berita Islam Terbaru Sabar tak Hanya Berdiam Diri

Sabar tak Hanya Berdiam Diri

99
0

SABAR Yaitu Perkataan yang sangat sering kita dengar. saat teman kita ditimpa musibah, yang kali pertama dikatakan Yaitu Perkataan “sabar”. Kerana Allah berjanji bahawa orang-orang yang senantiasa sabar sesungguhnya akan mendapatkan kebahagiaan.

Namun, banyak orang yang menyalah ertikan Perkataan sabar ini. Menurut sebahagian orang sabar Yaitu diam dengan ujian yang sedang dihadapi. Berpasrah kepada Allah tanpa berbuat apa-apa.
Semestinya kita faham bahawa intipati dari sabar itu sendiri bukanlah hanya diam atas apa yang menimpa kita. Bukankah Allah telah jelaskan bahawa Dia hanya akan merubah suatu kaum apabila kaum itu merubah nasibnya sendiri. Termasuk saat kita mendapat masalah.

Pasrah memanglah wajib, tapi pasrah yang seperti apakah itu? Iaitu pasrah kepada Allah beriringan dengan usaha maksimum kita kepada Allah.

Beberapa pamaham yang Disorientasi bahawa diam itu hanya sekadar berdiam diri tanpa ada perkara yang dilakukan. Sepatutnya kita tahu bahawa sedar bukan hanya berdiam diri menunggu Allah mengubah nasib kita Padahal tak ada satu pun yang kita lakukan. Beberapa pengertian sabar di bawah ini semoga membuat kalian lebih sedar akan sabar itu sendiri.

Yang pertama, sabar itu Yaitu menekan emosi dan keinginan. Jadi, apabila kita berkata sabar namun emosi kita masih melonjak-lonjak, sungguh itu bukanlah sabar. Sikap sabar Yaitu penekanan emosi dan keinginan kita di diri sehingga tak terciptanya hal-hal yang tak diingini.

Yang kedua, sabar itu Yaitu pengendalian diri. di hal sabar, kita wajib mampu mengendalikan diri kita di berbagai hal. terkadang-terkadang, diri kita tak terkawal kerana rangsangan negatif dari luar. Inilah pentingnya pengendalian emosi atau sabar itu sendiri.

Yang ketiga, berfikir panjang. saat kita ditimpa masalah setelah itu wajib memutuskan sesuatu, sudah seharusnya sebelum memutuskan kita berfikir panjang. Di sinilah proses sabar terjadi. Sabar bukan bererti pasrah terhadap keadaan, tapi sabar merupakan tindakan nyata kita di menerima ketentuan daripada Allah dengan tips berfikir panjang di memutuskan sesuatu.

Yang keempat, memaafkan. Sabar bererti memaafkan kesalahan orang lain. Hayati ini tak akan Sempat terlepas dari suatu kesalahan. terkadang-terkadang, kesalahan seseorang yang membuat kita sakit hati akan sukar termaafkan. Di sinilah Allah menguji tahap kesabaran kita. Apakah kita mau memaafkannya atau tetap membencinya.

sumber ceramahterbaru.net

Sabar tak Hanya Berdiam Diri

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here