Home Berita Islam Terbaru saat Suami Mengeluh di Isteri

saat Suami Mengeluh di Isteri

165
0

JUDUL di atas tak terbalik Serupa sekali. Kita tak sedang membincangkan mengenai isteri yang mengadu dan mengeluh kepada suami. Kerana yang ingin meringankan himpitan tugas tak hanya isteri. akan tetapi juga suami.

di masa itu tiba, bagaimana sikap isteri. Dan apa sebenarnya yang ingin didapatkan oleh suami. Dan apa pula pelajaran di balik ketegaran suami yang ternyata masih wajib bentangan lembut tempat mencurahkan segala permasalahan.

Hal itu, Sempat dilakukan oleh suami terbaik. Rasulullah saw.

di masa itu sudah memasuki bulan terakhir di Tahun 6H. Muslimin berjumlah 1400 orang, langsung dipimpin oleh Rasulullah berangkat keluar Madinah Futuristis ke Mekah. Bukan untuk perang atau menyerang Mekah. akan tetapi untuk membuktikan mimpi Nabi di tidurnya bahawa muslimin memasuki Kota Mekah untuk ibadah dengan tenang tanpa masalah. Tentu ini merupakan khabar gembira untuk seluruh muslimin yang merindukan kiblat mereka.

akan tetapi ternyata, mimpi Nabi tak terbukti tahun itu dan baru terbukti tahun berikutnya. Nabi tak Disorientasi, kerana beliau tak Menyebut apabila-apabila mimpi Itu akan terbukti. Muslimin dipintas oleh Quraisy di luar Kota Mekah, tepatnya di Hudaibiyyah. Muslimin tak boleh memasuki Mekah untuk melaksanakan umrah.


Muslimin kecewa. Kekecewaan mereka bertambah besar serta mengetahui isi perjanjian antara Nabi dan Quraisy yang dengan cara kasat mata dimenangi oleh Quraisy.

Umar bin Khattab Disorientasi seorang yang kecewa, mengisahkan hal Itu. Sebagaimana yang disebutkan di Shahih Bukhari, Sunan Abu Dawud, Musnad Ahmad, Dalail Al Baihaqi, Mushonnaf Abdurrazzaq dan lain-lain.

Seusai Nabi selesai dari membuat perjanjian dengan Quraisy, beliau berkata kepada para sahabat: Bangun, sembelihlah ternak yang kalian bawa setelah itu tahallullah (bercukur Bagaikan Asterik selesainya ibadah umrah).

tak ada satupun shahabat yang Dinamis.

Kerana mereka berharap masih boleh memasuki kota Mekah dan tahallul Seusai benar-benar menjalankan umrah. Mereka kecewa.

Nabi mengulanginya lagi.

Kembali tak satupun sahabat yang menyambut perintah Nabi.

Untuk ketiga kalinya Nabi mengeluarkan perintah.

Dan ternyata sehingga kali ketiga pun, tak seorang pun yang berdiri melaksanakan perintah Nabi. Ya, tak seorang pun.

Pasti Nabi terkejut luar biasa. Kerana sahabat Nabi, Yaitu orang yang sangat ingin melaksanakan semua perintah Nabi. Malah, sesuatu yang belum diperintah pun boleh mereka lakukan di mereka memahami Nabi hanya dengan gerak badan dan mimik wajah Rasul. akan tetapi tak untuk kali ini.

Kekecewaan memang bukan hal yang mudah.

Tapi untuk Nabi, jelas hal ini memeranjatkan. Tiga kali perintah, tanpa sambutan. tak seorang pun. tak shahabat biasa, tak pula sahabat senior dan terbaik.

Kekecewaan bertemu dengan kekecewaan.

Nabi tak punya penyelesaian. Memang sesuatu yang sangat mengejutkan sering membuntukan fikiran.

Bahkan sekelas Rasul sekalipun.

Parut wajah kecewa tak Bisa disembunyikannya. Di lapangan masalah itu hadir. tak ada jalan lain kecuali kembali ke tempat peraduan beliau. Siapa tahu penyelesaian itu ada di sana. Ya, isterinya.

di masa itu isteri yang dibawa Yaitu Ummu Salamah radhiallahu anha. Nabi masuk ke khemah isterinya sambil bergumam sangat kecewa,
“Celakalah muslimun. Aku perintahkan mereka untuk menyembelih dan bercukur akan tetapi tak melaksanakan. “

di riwayat lain, Nabi berkata kepada Ummu Salamah,
“Tidakkah kita melihat orang-orang yang aku perintahkan itu akan tetapi tak ada yang melakukannya. Padahal mereka mendengar perkataanku dan melihat wajahku! “

Jelas ini merupakan rangkaian kalimat kekecewaan. hingga keluar dari Nabi kalimat yang bahkan menurut Ummu Salamah wajib diperbetulkan,

“Ya Rasulullah, jangan engkau caci mereka. Kerana mereka sedang dihentam kekecewaan yang besar atas kesulitan yang kau alami di perjanjian damai dan mereka akan pulang tanpa hasil (ibadah umrah).

Ya Nabiyyalloh, keluarlah. Jangan bercakap dengan sesiapa sehingga kau sembelih binatang ternak kita. setelah itu panggillah tukang cukurmu untuk mencukurmu. “

Peluang penyelesaian di ini hadir. Dari isteri untuk suami hebat yang sedang buntu. Ummu Salamah tak mengeruhkan suasana. Ummu Salamah tak berkata, “Apa mereka tak tahu Seandainya engkau Rasul yang wajib ditaati?” Ummu Salamah tak justru membakar hati suami yang sedang gundah dengan berkata, “Mereka memang celaka …”

tak. akan tetapi Ummu Salamah Yaitu isteri yang tenang dan penuh wibawa. Dia justru mengingatkan suami yang merupakan orang besar itu di kalimatnya, “Ya Rasulullah, jangan engkau caci mereka.”

Sebelum isteri membagikan penyelesaian, pembetulan terhadap kesalahan tetap dilakukan bila hal itu terjadi. Kerana mencaci bukan penyelesaian. Hanya menambah keruhnya Heroisme. Dan awan di hati semakin menggelayut tebal.

Ummu Salamah cuba untuk memahamkan suaminya mengapa mereka menjalankan hal mengecewakan Itu, “Kerana mereka sedang dihentam kekecewaan yang besar atas kesulitan yang kau alami di perjanjian damai dan mereka akan pulang tanpa hasil (ibadah umrah).”

Seusai tugas pertama selesai, isteri bijak dan tenang itu memberi setitik pelita penyelesaian, “Ya Nabiyyalloh, keluarlah. Jangan bercakap dengan sesiapa sehingga kau sembelih binatang ternak kita. setelah itu panggillah tukang cukurmu untuk mencukurmu. “

Rasul tak punya pilihan penyelesaian lain. Kecuali yang datang dari hati tenang seorang isteri yang bijak. akan tetapi seberapa ampuh penyelesaian itu?

Umar bin Khattab menceritakan,

“Rasul shallallahu alaihi wasallam keluar sambil menyingsingkan bajunya. Beliau mengambil alat pemotong dan memotong binatang sembelihannya dengan mengangkat suaranya: Bismillah, wallahu Akbar. Seusai itu, beliau meminta tukang cukurnya untuk mencukur beliau.

Melihat hal itu, muslimin pun berlumba untuk menyembelih binatang mereka dan saling berdesakan hingga hampir saling melukai di antara mereka. setelah itu saling mencukur di antara mereka.

Subhanallah, idea sang isteri benar-benar tepat.

Seusai membaca peristiwa ini, berhentilah untuk berfikir bahawa suami hebat tak wajib tempat mengadu, apalagi ‘hanya’ kepada seorang isteri. Sehebat apapun para suami, mereka hanya laki-laki yang tak lengkap jiwanya tanpa sentuhan ketenangan dan kelembutan wanita.

untuk para isteri, jadilah tempat mengadu yang selesa untuk suami. Hitunglah kita tak mempunyai penyelesaian untuk suami, akan tetapi sekurang-kurangnya kita telah meringankan beban di kepala dan kebimbangan di hati suami.

Selain itu bila kita boleh Jadi seperti Ummu Salamah.

Subhanallah, alangkah istimewanya.

sumber ceramahterbaru.net

saat Suami Mengeluh di Isteri

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here