Home Berita Islam Terbaru Risalah Al Qusyairiyah dan Agresi Pasukan Salib ke Mesir

Risalah Al Qusyairiyah dan Agresi Pasukan Salib ke Mesir

118
0
Risalah Al Qusyairiyah dan Agresi Pasukan Salib ke Mesir

Syeikh Abu Hasan As Syadzili meski berusia lanjut dan buta namun ia bergabung bersama mujahidin di khemah pasukan.

di pertengahan abad ke tujuh hijriyah, di bandar Manshurah terlihat kesibukan yang amat luar biasa. Gerakan manusia tak Sempat berhenti. Penduduk Mesir kala itu sedang mempersiapkan diri untuk menghadapi musuh yang telah menguasai bandar pesisir Dimyath, yang cuba untuk menguasai seluruh negeri. Ya, penduduk Mesir sedang bersiap menghadapi suatu pertempuran!

Bangunan-bangunan pertahanan telah ditubuhkan, peralatan-peralatan juga telah dipersiapkan Padahal pasukan sudah bersiap di barisan mereka. Adapun Sultan Dhahir Baibars pemimpin Mesir waktu itu hampir tak memejamkan matanya kerana kesibukannya.

Di Hepotenusa lain, Louis IX penguasa Perancis sedang memimpin pasukan Salib, yang bertekad untuk menghancurkan Arab dan Islam melalui perang pamungkas di Al Manshurah. Mereka Dinamis sehingga tepi perbatasan kota Al Manshurah, bahkan telah menguasai sebahagian dari wilayahnya.

Waktu itu, keyakinan akan pertolongan Allah tertanam di dada para mujahidin, yang membuat mereka mampu menahan lelah untuk terus bekerja di siang hari dan malamnya. Hal ini bukanlah perkara mudah, kerana sebahagian daripada mereka Yaitu warga awam Padahal tentera jumlahnya terhad.

Namun Mesir waktu itu mempunyai para ulama besar yang mempunyai keikhlasan untuk berjihad di jalan Allah. Mereka antara lain, Syeikh Al Islam Izuddin bin Abdissalam, Majduddin Al Qausyairi, Muhyiddin bin Suraqah, Majuddin Al Akhmimi, Abu Hasan As Syadzili serta para ulama lainnya. Para ulama itu menjalankan tugas yang juga tak jauh dari mara bahaya, di mana mereka datang dari pelbagai wilayah di Mesir untuk bergabung bersama mujahidin di Al Manshurah. Syeikh sufi Abu Hasan As Syadzili, meski usianya sudah uzur dan di keadaan buta, ia merupakan ulama yang datang pertama kali ke Al Manshurah.

Mereka itulah para ulama sufi atau sufi ulama yang bergabung di khemah-khemah tentera untuk membimbing dan memberi motivasi kepada mereka, memberi kabar gembira dengan kemenangan atau kesyahidan. Sedang di malam harinya, para ulama berkumpul di satu khemah bermunajat kepada Allah dengan solat dan doa-doa mereka untuk memperoleh kemenangan.

Diriwayatkan di Durar Al Asrar, bahawa Seusai selesai bermunajat mereka mengkaji kitab. Masa itu yang dibaca Yaitu kitab tasawuf Risalah Al Qusyairiyah, Padahal para ulama itu menyimak dan berbicara satu Serupa lain, “Apa yang dibaca?”, “Dari bab ar risalah?”, “Apa mereka membaca bab futuwwah?”, “Atau mereka membaca bab hurriyah? “,” Atau mengikuti para pemula, membaca dari mulanya? “

Kitab yang ditulis oleh Imam Al Qushairi itu Di Lantunkan kepada para ulama dan mereka pun menjelaskannya, Padahal Syeikh Abu Hasan As Syadzili diam menyimak. Seusai selesai jelaskan, para ulama itu meminta kepada Syeikh Abu Hasan untuk bercakap. Syeikh Abu Hasan pun diam sejenak, setelah itu mula berkata, Ungkap yang dipenuhi unsur ruhaniyah yang tak mudah terungkapkan, sehingga Imam Izuddin bin Abdissalam berseru, “Dengarkan Ungkap yang jarang berlaku ini, Ungkap yang dekat dengan Allah!”

Imam Izuddin bin Abdissalam merasa takjub dengan apa yang disampaikan oleh Syeikh Abu Hasan As Syadzili kerana apa yang disampaikan tak berasal dari kitab-kitab.

Syeikh Abu Hasan As Syadzili, yang siang dan malamnya tersibukkan dengan urusan umat Islam suatu malam tertidur dan bermimpi mengenai keadaan umat Islam di Al Manshurah. Diriwayatkan di kitab Durar Al Asrar, di mana Syeikh Abu Hasan menyampaikan, “Waktu itu di malam 8 Dzulhijjah, aku sibuk dengan urusan umat Islam serta urusan jihad. Aku telah berdoa untuk urusan sultan dan umat Islam. Di akhir malam aku bermimpi melihat suatu khemah besar di langit dengan cahaya di atasnya. Para penduduk langit berlumba-lumba Futuristis tempat itu Padahal penduduk Global sibuk dengan urusannya masing-masing “.

“Milik siapa khemah itu?” Tanya Syeikh Abu Hasan. “Itu khemah Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam”, jawab mereka yang ada di situ.

Syeikh Abu Hasan pun Genjah Futuristis khemah Itu. Di pintunya ditemui kira-kira tujuh puluh ulama, termasuk Syeikh Islam Izuddin bin Abdissalam, Syeikh Majdudin pengajar di Qus, Al Faqih Kamal bin Qadhi Sadruddin, Al Muhaddits Muhyiddin bin Suraqah, Al Hafidz Abdul Adzim Al Mundziri dan Syeikh Majduddin Al Akhmimi. Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam mempersilakan para ulama itu duduk di sebelah kiri Padahal Syeikh Abu Hasan maju kepada beliau. di masa itu Syeikh Abu Hasan menangis kerana sedih sekali gus bergembira. Sedih kerana memikirkan persoalan jihad Padahal suka kerana ia dan Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam berdekatan kerana nasab.

Masa itu Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam menyampaikan supaya Syeikh Abu Hasan tak wajib risau dengan urusan jihad dan Allah telah memberi rahmatnya kepada sultan. Dan Beliau berpesan supaya Syeikh Abu Hasan memberi nasihat kepada sultan untuk tak menjalankan kezaliman. Seusai itu Syeikh Abu Hasan pun berkata, “Demi Allah, kita memperoleh kemenangan!” Dan di masa itu pula ia terjaga dari tidurnya.

Waktu itu umat Islam memperoleh kemenangan, dan sukses menawan raja Louis IX serta para pejabatnya dengan jumlah cukup besar.

* Dipetik dari buku Qadhiyah At Tashawuf Al Madrasah Asy Syadziliyah karya Syeikh Al Azhar Abdul Halim Mahmud.

sumber http://www.hidayatullah.com/

Risalah Al Qusyairiyah dan Agresi Pasukan Salib ke Mesir

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here