Rasulullah Larang Menikahi Wanita Ini Walaupun Cantik dan Berkedudukan Tinggi


SEORANG lelaki yang akan berkahwin meminta nasihat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam. Wanita yang akan dinikahinya itu cantik dan berkedudukan tinggi, akan akan tetapi Rasulullah melarangnya. Mengapa Rasulullah hingga melarang lelaki Itu untuk berkahwin dengan wanita itu?

Rasulullah mengemukakan satu kekurangan wanita Itu, akan akan tetapi lelaki itu belum berpuas hati dan masih berkeras untuk menikahi wanita Itu. Di hari berikutnya, ia kembali mengajukan supaya dibenarkan berkahwin dengan wanita itu.
Namun, Rasulullah kembali melarangnya. hingga ketiga kalinya, lelaki itu kembali menghadap Nabi dan mengajukan supaya dibenarkan berkahwin dengannya. Lalu Rasulullah pun mensabdakan alasan melarangnya.

Seseorang datang menghadap Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam dan berkata, “Sesungguhnya aku akan berkahwin dengan seorang wanita yang mempunyai kedudukan tinggi dan kecantikan, akan tetapi ia tak Bisa melahirkan. Apakah aku boleh menikahinya? “Beliau menjawab,” Jangan “setelah itu ia menghadap untuk kedua kalinya dan beliau tetap melarangnya. setelah itu ia menghadap ketiga kalinya maka beliau bersabda, “Nikahilah wanita yang penyayang dan Fertile, kerana sesungguhnya aku berharap mempunyai jumlah umat yang banyak melalui kalian di antara umat-umat lain,” (HR. Abu Dawud).

Hadits ini menunjukkan keutamaan berkahwin dengan wanita yang Fertile, sebagaimana hadis-hadis lain. Wallahu a’lam bish shawab. []


Sumber: Tarbiyah / ceramahterbaru.net

Rasulullah Larang Menikahi Wanita Ini Walaupun Cantik dan Berkedudukan Tinggi

Facebook Comments
Loading...

Incoming search terms:

Leave a Reply