Rasa Manusia

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah sering diperingatkan oleh para ustaz untuk tak melupakan saudara-saudara kita yang sedang di dukacita di luar sana.  Kita tak mampu ke sana namun bantulah mereka sekurang-kurangnya dengan doa kita.  Berdoalah untuk mereka. Yaitu Jadi tanggung-jawab setiap dari kita untuk mendoakan kaum muslimin yang sedang di kekurangan di sana. Sesungguhnya mereka masih  tak Bisa mengecapi nikmat keamanan sepertimana yang sedang kita kecapi sekarang ini. Perkataan ustaz, kita di sini tiada masalah untuk ke masjid, tiada masalah untuk keluar ke sana kemari namun begitu berbeza dengan kedudukan mereka yang sekarang ini bila hendak berkumpul di masjid sekalipun, besar kemungkinan akan ditembak, bila hendak keluar dari rumah pun, besar kemungkinan akan ditangkap…

Nikmat keamanan yang kita perolehi hari ini hendaklah kita zahirkan kesyukurannya dengan Empati mendoakan keamanan buat saudara-saudara seIslam kita yang di ini sedang tertindas.
Hadis Nabi SAW ada Menyebut:
“Bukan dari golongan kami, orang yang tak mendoakan kaum muslimin yang lain.”

“Tuan-tuan, Yaitu Jadi tanggung-jawab kita semua untuk mendoakan supaya Allah kembalikan keamanan kepada mereka, semoga Allah beri kemenangan kepada mereka…”,  terdengar suara ustaz di nada sayu berpesan kepada kami di tazkirah pendek beliau selepas solat Isyak. Saya dan sahabat di sebelah bergenang airmata takkala Empati ustaz berdoa buat Dr Mohamad Mursi dan saudara-saudara Ikhwanul Muslimin di bumi Mesir.

di banyak sesi kuliah Maghrib yang lain, para ustaz mengingatkan supaya kita tak Jadi seperti buih-buih di lautan ataupun buih-buih saat banjir.  Maknanya apabila angin tolak ke barat, kita ke barat.  Angin tolak ke timur, kita ke timur.  Buih-buih Itu walaupun begitu banyak namun ternyata tak memberi sebarang nilai.  Begitulah perumpamaannya umat Islam saat ini di mana walau berada di bilangan yang sebegitu ramai namun jelas agak tak terkandung kualiti, tak Bisa memberi manafaat.. Perkataan ustaz, bak Perkataan orang N9… hampeh!

Ustaz tegaskan bahawa apabila tak ada kualiti di diri umat Islam, sebagaimana yang dinyatakan di Hadis Nabi SAW, maka Allah akan menarik perasaan gerun di di hati orang kafir dan orang musyrikin terhadap  kita lalu Allah campakkan ke di diri kita penyakit iaitu penyakit cinta Global dan takut mati. Cinta Global itu termasuklah cinta duit, cinta kuasa, cinta pangkat, cinta perempuan, cinta konsert-konsert lagho dan sebagainya. Janganlah kiranya di di saudara-saudara Islam kita sedang di di kesempitan di sana,  kita di sini masih boleh terbuai dengan hiburan yang begitu melarakan… astaghfirullah hal adzim.  Serupa-Serupa insafi diri.  Jangan kiranya kita seolah-olah redho dengan kezaliman yang sedang berlaku.

Daripada Tsauban ra berkata: Rasulullah SAW bersabda; “Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa di seluruh Global akan datang mengerumuni kita bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka”. Maka Disorientasi seorang sahabat bertanya “Apakah dari kerana kami sedikit di hari itu?” Nabi SAW menjawab, “Bahkan kita di hari itu banyak sekali, akan tetapi kita umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kita dari hati musuh-musuh kita, dan Allah akan mencampakkan ke di hati kita penyakit ‘wahan”‘.Seorang sahabat bertanya, “Apakah wahan itu hai Rasulullah?” Nabi kita menjawab, “Cinta di Global dan takut di mati”. (H.R. Abu Daud)

Allah berfirman di Surah Hud ayat 113, yang bermaksud:
Dan janganlah kita cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim maka (Seandainya kita berlaku demikian), api neraka akan membakar kita, sedang kita tak ada sebarang penolong pun yang lain dari Allah. setelah itu (dengan sebab kecenderungan kita itu) kita tak akan mendapat pertolongan.

Mohon di Allah supaya dikurniakan hati nurani dan rasa Manusia di diri kita. Moga Allah kurniakan rasa peduli di hati kita supaya kita Bisa Empati merasakan kesulitan dan keperitan yang sedang dihadapi oleh saudara-saudara seIslam kita yang sedang dizalimi.. Pesan ustaz, jangan lah kita sekadar mengaku Islam hanya dengan nama di di kad pengenalan, jangan sekadar mengaku Islam hanya kerana lahir-lahir memang dah Islam sebab mak ayah kita Islam.  Jadilah kita hambaAllah yang Islam di keseluruhannya, zahir Islam batin pun Islam.  Biar semua tips Hayati kita, tips berpakaian, tips fikir, tips tindakan, tips tutur dan tips tulis kita… biar semuanya Islam.. barulah nanti kita akan terkecuali dari kemungkinan Jadi buih-buih Itu… InsyaAllah.

Wallahu’alam.

Rasa Manusia

Facebook Comments

Leave a Reply