Home Berita Islam Terbaru Rahsia Rasulullah saw Mendidik Para Sahabat r.ahum

Rahsia Rasulullah saw Mendidik Para Sahabat r.ahum

124
0

Generik telah mengetahui kisah Bilal bin Rabah r.a. Beliau sanggup dijemur dibawah kepanasan cahaya matahari selama berhari-hari tanpa sebarang makan dan minum. Bukan setakat dijemur, malahan diikat, dan terpaksa menanggung batu yang berat di atas badannya. Bilal tak memanggil-manggil Rasulullah saw supaya membagikan pertolongan kepadanya. Bahkan, dia hanya menyebutkan, “Ahad, ahad, ahad”

Penderitaan Khabab r.a juga tak Anemia hebatnya. Beliau telah dibaringkan di atas bara api kerana menyatakan imannya kepada Allah dan Rasul. Sehinggakan nanah, peluh & darah yang mengalir keluar daripada tubuhnya, telah Bisa memadamkan bara api yang dinyalakan. MasyaaAllah!

Begitu juga dengan kisah Yasir r.a  & Sumayyah r.aha yang telah disiksa sehingga mereka syahid kerana mempertahankan iman mereka. Dan banyak lagi kisah-kisah lain yang mungkin juga kita tak tahu akan kewujudannya.

Mendengar cerita seperti itu di hari ini, kita berasa sangat pelik. Bagaimana mereka sanggup menahan beban kesakitan yang sangat dahsyat??Padahal kita di hari ini, baru sahaja diduga dengan ujian yang sedikit sudah tak mampu untuk menahannya. Pelik akan tetapi benar. Apakah yang telah menyebabkan fizikal mereka terlalu kuat untuk menahan penderitaan ini? Mengapa mereka sanggup disalai, dipukul, disula Padahal mereka boleh sahaja berpura-pura tak beriman kepada Allah dan Rasulnya?

Jelas sekali bahawa, kekuatan rohani  telah menguatkan semangat  mereka untuk menghadapi situasi seperti itu. Cinta mereka terhadap Allah swt dan Rasul saw yang meluap-luap tak Bisa dipertikaikan lagi. Kerana cinta yang sangat mendalam ini, mereka sanggup berkorban apa sahaja, hatta kan nyawa mereka sendiri. Keyakinan mereka terhadap janji-janji Allah swt, menjadikan iman mereka tak Bisa dicalari walau sedikit pun.

Inilah rahsia pendidikan Rasulullah saw kepada para sahabat r.ahum. Rasulullah saw telah mengajarkan mereka mengenai IMAN terlebih Dulu. Rasulullah saw telah mengajarkan bahawa, Allah lah yang Maha Berkuasa. Semua berhala-berhala yang terdapat di Kaabah di masa itu tak Bisa berbuat apa-apa.
Allah lah yang menciptakan semua makhluk di Global ini. Dia bukan sahaja mencipta, malah Dia juga memelihara semua keperluan makhluknya di atas muka bumi. Allah lah yang membagikan kita rezeki. Bukan sahaja manusia, malah Allah menjaga rezeki untuk semua makhluk termasuk haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Tiada satu makhluk pun di Global ini, yang Bisa menjalankan tugas ini. Bahkan Allah lah yang Maha Berkuasa.
Maka tak hairanlah, tatkala Rasulullah saw membentangkan perintah-perintah Allah swt, para sahabat r.ahum telah menerimanya dengan hati yang terbuka. Tanpa berlengah lagi, mereka akan terus (immediately) menunaikan perintah Itu. Satu soalan pun tak diajukan kepada Rasulullah saw, mengapa Allah swt tak untuk kita buat itu dan ini, atau esok saya akan buat perintah ini. tak! Mereka akan terus laksanakan perintah Itu tanpa sebarang alasan lagi.

Diceritakan bahawa, tatkala perintah Embargo minum arak diturunkan oleh Allah swt, sahabat-sahabat r.ahum terus keluar dari masjid dan Menelusuri botol-botol dan tong-tong arak untuk dihapuskan. Diberitakan bahawa, tanah kota Madinah telah dipenuhi dengan arak di sana-sini di masa itu, kerana mereka bertungkus-lumus memusnahkan arak, sehingga tak tinggal walau sebotol pun di simpanan mereka.

Apabila perintah menutup aurat diturunkan, para wanita terus mengambil apa sahaja kain termasuk kain langsir rumah untuk menutupi aurat mereka. Telah diceritakan di suatu kisah, seorang kanak-kanak telah bertemu dengan seorang wanita yang berjalan-jalan di kota sewaktu ayat Itu diturunkan. Kanak-kanak itu telah berkata, “tidakkah kita  tahu kita bahawa, perintah menutup aurat telah diturunkan. Lantas, wanita itu terus berasa malu, dan menyembunyikan diri di sebalik dinding bangunan seraya berkata, “Aku tak akan Dinamis walau sedikit pun dari tempat ini, sehingga aku diberikan kain untuk menutupi tubuh badanku.”

Semoga kisah ini Bisa kita teladani di mendidik anak-anak kita. IMAN wajib diterapkan di Heroisme anak kita sejak mereka kecil lagi, meskipun sewaktu berada di kandungan, meskipun mereka tak Bisa memahami apa-apa lagi. Setiap hari di kehidupan mereka, wajib kita ceritakan  mengenai kebesaran dan kehebatan Allah swt.
Lebih banyak kebesaran Allah swt masuk ke di hati mereka, makin bertambahlah  cinta mereka kepada Allah swt . Lebih banyak cinta kepada Allah swt mereka miliki, maka lebih mudahlah untuk mereka mentaati perintah Allah swt. InsyaAllah 🙂
Hakikatnya, Allah swt yang membagikan iman kepada kita dan anak-anak kita. Mohonlah di Allah supaya terus ditingkatkan dan dikekalkan iman yang ada di diri kita.

“Ya Allah, jangnlah Engkau pesongkan hati kami kepada kesesatan Seusai Engkau berikan hidayah kepada kami, dan kurniakanlah rahmat dari sisiMu. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi” ( Ali Imran:ayat 8 )

sumber http://ustaznaim.blogspot.my/

Rahsia Rasulullah saw Mendidik Para Sahabat r.ahum

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here