Home Berita Islam Terbaru Persatuan Ulama Islam Antarabangsa: Haram Hukumnya Boikot Qatar

Persatuan Ulama Islam Antarabangsa: Haram Hukumnya Boikot Qatar

139
0

Persatuan Ulama Islam Antarabangsa (al-Ittihaad al-‘Aalami li ‘Ulama’i al-Muslimin) menyatakan bahawa haram hukumnya memutuskan Interaksi dengan Qatar dan memboikotnya.

Fenomena ini dikatakan Setiausaha Agung Persatuan Ulama Islam Antarabangsa, Ali al-Qurrah Daghi maklum balas aksi pemutusan Interaksi diplomatik disertai boikot yang dilakukan Arab Saudi Cs kepada Qatar sejak hari Isnin (5/06) kemarin.

Ali al-Qurrah Daghi menekankan pentingnya persatuan, persaudaraan dan perdamaian untuk memutuskan rantai fitnah yang berlaku di kawasan Global Arab, serta mengingatkan wajibnya menjaga persatuan umat diatas kepentingan Eksklusif.

“Boikot sangat tak dibolehkan di Islam, terutama bila diantara mereka mempunyai Interaksi nasab dan darah,” ujar Setiausaha Agung Ali al-Qurrah Daghi di satu Fenomena.

Sementara itu wakil Persatuan Ulama Islam Antarabangsa, Dr. Maghribi Ahmed Raissouni, di Fenomena bersama dengan dai asal Kuwait, Hamed bin Abdullah Al-Ali, Menyebut bahawa wajib untuk ahli imu untuk jelaskan haramnya undang-undang pemboikotan atas warga Qatar. “Mereka yang diam mengenai hal ini Yaitu syaitan bisu, yang hanya boleh diam dan tak Bisa jelaskan kebenaran.”

Krisis Teluk bermula dari pernyataan palsu yang dibuat oleh penggodam melalui media rasmi Qatar News Agency. Fenomena yang dikaitkan kepada Emir Qatar itu dengan Genjah menyebar ke sejumlah media-media rasmi milik negara di Timur Tengah terutama saluran TV Al-Arabiya, milik Saudi, dan Sky News Arabia milik UAE, serta media Barat lain. (Cnnarabic / Ram)
sumber eramuslim.com

Persatuan Ulama Islam Antarabangsa: Haram Hukumnya Boikot Qatar

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here