Home Berita Islam Terbaru Pemimpin muslim terakhir di Andalusia (Sepanyol)

Pemimpin muslim terakhir di Andalusia (Sepanyol)

134
0

Pemimpin muslim terakhir di Andalusia (Sepanyol), Abdillah Muhammad bin Al Ahmar, keluar dari istana kerajaan dg hina.Malam itu, Andalusia telah jatuh ke tangan kerajaan Katolik Seusai berada di bawah kekuasaan Islam selama lebih dari 800 tahun.di ini, ia tinggalkan istana dgn hati pilu. Dadanya sesak.

hingga hingga di suatu bukit yg cukup tinggi. Dari sana ia menatap Istana Al Hambra. Ia menangis tersedu-sedu hingga janggutnya basah kuyup dgn air mata.

Melihat hal itu, ibunya berkata, “Menangislah! Menangislah seperti perempuan! Kerana kau tak mampu menjaga kerajaanmu sebagaimana laki-laki perkasa! “
Kekuasaan Islam berakhir di Andalusia. Dan belum Sempat bangkit lagi hingga detik ini! Umat Islam disana diberi pilihan : Masuk Kristian, dibunuh atau diusir.

Tahu apa? penyebab jatuhnya Andalusia ?

Loading...
1. Cinta Global

2. Meninggalkan dakwah dan jihad

3. Berkubang dengan kemaksiatan

4. Menyerahkan urusan bukan di ahlinya

5. Jahil agama

Bayangkan bila negara kita nanti telah jatuh total ke tangan orang kafir, pemuda Islam menangis dan ibu2 mereka berkata, “Menangis lah seperti perempuan! kerana engkau tak mampu menjaga negara ini sebagaimana seorang laki2 perkasa!

Maka bersiaplah wahai pemuda Islam. Pelajari bagus-bagus 5 faktor di atas. Kerana sebab-sebab kejatuhan itu akan selalu Serupa.

Pemimpin muslim terakhir di Andalusia (Sepanyol)

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here