Home Berita Islam Terbaru Mukjizat Ilmiah dari Kisah Al Kahfi

Mukjizat Ilmiah dari Kisah Al Kahfi

125
0

Mukjizat Al-Qur’an – Peristiwa tidur panjang yang Sempat dialami oleh Ashabul Kahfi merupakan mukjizat sekaligus fenomena saintifik yang sangat menakjubkan. untuk sebahagian orang, mungkin merasa sukar untuk mempercayai dan menganggap peristiwa yang melegenda ini hanya mengada-ada atau sekadar cerita Fitnah belaka. Padahal, Al-Quran tak memerlukan justifikasi kerana merupakan kitab suci yang penuh hikmah dan tak ada keraguan di dalamnya.

img_20161219_110944Di awal ayat Al-Qur’an, dengan tegas Allah swt menegaskan:

“Alif laam miim. Kitab (Al-Qur’an) ini tak ada keraguan padanya; petunjuk untuk mereka yang bertaqwa, (QS. Al-Baqarah 2: 1-2)

Kisah Ashabul Kahfi sendiri telah diterangkan dengan begitu jelas di Al-Quran Surat Al-Kahfi. Tujuan Allah menurunkan Surah Al-Kahfi Yaitu untuk menjawab cabaran kaum kafir terhadap Nabi Muhammad Saw. mengenai ‘manusia gua’ yang Hayati selama beratus-ratus tahun sebelum Nabi dilahirkan dan Jadi legenda untuk kaum Yunani dan Yahudi.

Kisah tidur panjang tujuh pemuda dan seekor anjing ini bermula saat mereka lari untuk menyelamatkan diri ke di suatu gua Seusai dikejar pasukan tentera yang ingin membunuh mereka dikarenakan keteguhan hati mereka yang tak mau menyeru kepada Tuhan lain selain Allah. Lantas Allah pun menunjukkan kebesarannya dengan menidurkan mereka selama 309 tahun, lalu setelah itu Allah membangunkannya.

img_20161219_110958Mungkinkah itu terjadi? Masuk akalkah ?. untuk orang yang minim ilmu pasti menganggap kisah ini tak lebih dari sekadar dongeng seperti kisah Lampu Aladin. Walaupun kisah ini diluar batas kewajaran, Allah swt justru berfirman menepis Asumsi Disorientasi dari fikiran kita:
“Atau kita mengira bahawa orang-orang yang mendiami gua dan (yang mempunyai) anjing itu, mereka termasuk Asterik-Asterik kekuasaan Kami yang menghairankan (QS. Al-Kahfi 18: 9)

Ingat, di keajaiban lembaran alam ini, masih ada ciptaan yang melebihi keajaiban di kisah ini. Ibnu Kathir berkata:
“Apa yang terjadi di Ashabul Kahfi, bukanlah perkara yang menghairankan apabila kita melihat kuasa Allah yang lain. Seperti, penciptaan langit, bumi, pergantian siang dan malam, penundukan bulan dan bintang dan yang lain. Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu. tak ada yang istimewa di kisah Ashabul Kahfi, sehingga Allah tak sanggup melakukannya.

Pengbuktian Ilmiah Kisah Ashabul Kahfi

Ashabul Kahfi boleh dengan tenang dan tetap sehat tidur selama kurun waktu yang lama tanpa mendapatkan sakit dan terluka. Tempat ini pun tak ada penghuninya, sehingga tempat ini sesuai untuk kehidupan mereka. Allah swt telah memenuhi semua keperluan mereka.
Semua itu dikarenakan beberapa faktor berikut:

a. Penonaktifan fungsi indra pendengaran. Suara dari luar boleh membangunkan orang yang sedang tidur. Ini seperti dijelaskan di ayat:

“Maka Kami tutup telinga mereka beberapa tahun di gua itu” (QS.Al-Kahfi 18:11)

Yang dimaksud dengan “tutup telinga” disini Yaitu dengan Menghentikan fungsi telinga. Indra pendengar Yaitu satu-satunya deria yang bekerja terus menerus di semua keadaan yang juga menghubungkan seseorang dengan sesuatu yang berasal dari luar. Sistem penting ini bertanggung jawab atas keadaan bangun dan sedar, juga pengaktifan operasionalisasi sistem tubuh dengan cara menyeluruh.

di keadaan penonaktifan, seperti di kes pembiusan, seseorang boleh masuk ke di tidur yang di. Semua sistem operasi yang utama dan sistem Geothermal tubuhnya juga menurun seperti di keadaan tidur dan terputus dengan Global luar.

Allah berfirman: “Kami jadikan tidurmu untuk istirahat” (Qs. An-Naba ’78: 9)

Keadaan ini menyebabkan dua hal:

Pertama: Menjaga sistem tubuh mereka dari Dehidrasi fungsinya supaya tetap Hayati dan bekerja dengan cara minimum. untuk mereka, jarum waktu berhenti selama mereka berada di di gua. Padahal, jarum waktu masih berputar di luar gua. Ini seperti terjadi di sel dan kulit luar yang terjaga di kadar haba yang rendah. Sel dan kulit itu berhenti berkembang, walaupun masih Hayati.

Kedua: penonaktifan pemangkin bahagian di yang boleh membangunkan orang yang sedang tidur normal dengan perantara sistem yang telah disebutkan diatas, seperti sakit, lapar, haus atau mimpi yang mengejutkan.

b. Allah swt juga menjaga tubuh mereka di keadaan sihat dengan cara perubatan dan melindunginya bagus dari di ataupun luar, dengan tips berikut:

Pertama: Membolak-balikkan badan dengan cara terus menerus selama tidur.
Seperti di bunyi ayat:

“Dan kita mengira mereka itu bangun Padahal mereka tidur; dan kami balik-balikkan mereka ke kanan dan ke kiri, (QS. Al-Kahfi 18:18)

tips ini dilakukan supaya tanah tak memakan tubuh mereka di tikar membusuk di kulit mereka, juga di pembuluh darah dan paru-paru menggumpal. Hal inilah yang disyorkan oleh perubatan moden di membagikan terapi pesakit yang tak sedarkan diri atau orang-orang yang tak mampu Dinamis kerana lumpuh dan yang lain.

Kedua: Tubuh Ashabul Kahfi dan laman gua menghadap sinar matahari dengan kadar yang seimbang dan mencukupi di awal dan akhir siang hari untuk melindungi tubuh mereka dari kadar basah dan keracunan di di gua yang gelap.

Seperti dijelaskan di ayat ini:
“Dan kita akan melihat matahari saat terbit, condong dari gua mereka ke sebelah kanan, dan apabila matahari terbenam menjauhi mereka ke sebelah kiri, (QS. Al-Kahfi 18: 17)

Seperti diketahui dengan cara perubatan, matahari itu penting seklai untuk pembersihan, pengukuhan tulang dan kulit manusia dengan pembentukan vitamin D melalui kulit dan manfaat lain.

Al-Qurthubi di tafsirnya berkata mengenai ayat: “apabila matahari terbenam menjauhi mereka ke sebelah kiri” maksudny Yaitu bahagian kiri mereka terkena sengatan matahari.

Mukjizat Al-Quran Bahagian di Gua Ashabul Kahfi

Ketiga: Ada celah di atas bumbung gua yang menghubungkan laman gua dengan Global luar. Celah dan laman itu membolehkan gua mendapat cukup pengudaraan dan cahaya. Ini terlihat di firman Allah swt berikut:

“… Mereka berada di tempat yang luas di gua itu. Itu Yaitu sebahagian dari Asterik-Asterik (kebesaran) Allah. Barangsiapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka dialah yang mendapat petunjuk; dan barangsiapa yang disesatkan-Nya, maka kita tak akan mendapat seorang pemimpinpun yang Bisa memberi petunjuk kepadanya. (QS. Al-Kahfi 18:17)

Keempat: Allah swt melengkapi mereka dengan keselamatan dari masalah apapun. Mereka seakan tak mati dan tak tidur kerana badan mereka sentiasa Dinamis ke kanan dan ke kiri. Ditambah dengan adanya anjing yang berada di pintu halaman gua Bagaikan security ala Masa sekarang.

Allah berfirman:
“Dan kita mengira mereka itu bangun Padahal mereka tidur; dan kami balik-balikkan mereka ke kanan dan ke kiri, sedang anjing mereka menghulurkan dua kaki di muka pintu gua. Dan bila kita menyaksikan mereka tentulah kita akan berpaling dari mereka dengan melarikan (diri) dan tentulah (hati) kita akan dipenuhi dengan ketakutan terhadap mereka. (QS. Al-Kahfi 18:18).

Kelima: Allah menjaga kesihatan mata mereka dengan keadaan tidur. Seperti diketahui di ilmu perubatan, mata yang tertidur akan lebih terjaga kerusakannya berbanding bila mata selalu di keadaan terjaga. Kerana bila keadaan mata terbuka di di gua yang gelap gelita di waktu yang lama, akan mendapatkan kerosakan mata yang mengakibatkan kebutaan. Sehingga keadaan tidurlah yang paling tepat untuk menjaga tubuh dan terutama mata.

Allah berfirman: “Dan kita mengira mereka itu bangun Padahal mereka tidur; (Qs. Al-Kahfi: 18)

di ayat ini seolah-olah Allah Menyebut bahawa keadaan tidur mereka seperti orang bangun. Selain ditandai dengan Dinamis-geraknya tubuh mereka, juga boleh Implisit bahawa mata mereka sesekali terbuka (berkelip) untuk menjaga mata mereka dari kebutaan.

Mukjizat Al-Quran Monumen Gua Ashabul Kahfi

kesimpulan
Bahawa Allah swt ingin menunjukkan dengan kisah ini kepada seluruh umat manusia, keajaiban dengan cara ilmiah untuk mereka yang mahu berfikir dan meneliti. Padahal sekiranya Allah berkehendak, tanpa wajib dengan proses saintifik untuk menjaga Ashabul Kahfi inipun boleh aja terjadi. Dan itu sangat mudah untuk Allah.

Seakan Allah juga ingin menunjukkan bahawa Al-Qur’an yang seharusnya diyakini oleh seluruh manusia, Yaitu benar-benar Kitab yang tak hanya mengajarkan ibadah di Allah aja, akan tetapi juga mengajarkan ilmu pengetahuan yang luar biasa.
Subhaanallah .. laa haula walaa kuata illa billah. (Alquin / BaitulMaqdis.com)

Sumber: Buku Mukjizat Al-Qur’an dan Hadits

Mukjizat Ilmiah dari Kisah Al Kahfi

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here