Misteri Disebalik Air Zam Zam Yang Tak Sempat Kering

Image result for zam zam water

Disorientasi satu keajaiban yang boleh disaksikan selama berabad-abad Yaitu telaga air zam zam. Sumber mata air itu terus mengalir walaupun puluhan juta liter diambil setiap musim haji dan berjuta-juta liter lain di bulan-bulan biasa.

Seperti diketahui, jumlah jamaah haji rata-rata di 10 tahun terakhir mencapai 2.5 juta orang per tahun. bila masing-masing membawa air zam zam 5 liter ke negaranya, maka ada 12.5 juta liter air zam zam yang diangkut ke berbagai negara. Padahal selama di Makkah, 2.5 juta jemaah haji boleh menghabiskan 50 juta liter.

di bulan-bulan selain Dzulhijjah, air zam zam tetap diambil. Untuk jemaah umrah sehingga untuk bekalan ke berbagai masjid di Arab Saudi. Anehnya, walaupun setiap di dikuran, air zam zam tetap mengalir dan tak Sempat kering.

Apa rahsianya? di tahun 1971, seorang doktor dari Mesir membuat Fenomena kepada Akhbar Eropah bahawa air zam zam tak sihat untuk diminum. Ia berdalih, kota Mekah berada di bawah garis permukaan Bahari. Kesimpulannya, air zam zam itu berasal dari air sisa buangan penduduk kota Mekah yang meresap, setelah itu mengendap terbawa bersama-Serupa air hujan dan keluar dari telaga zam zam.

saat berita yang berpotensi merugikan Global Islam ini didengar oleh Raja Faisal, ia amat marah setelah itu memerintahkan Menteri Pertanian dan Sumber Air untuk menyiasat. Maka dikirimlah sampel air zam zam ke makmal-makmal di Eropah.

Seperti dikutip Dakwatuna, hasil kajian itu menunjukkan menunjukkan bahawa air zam zam mengandungi zat fluorida yang mempunyai daya efektif membunuh kuman, layaknya seperti sudah mengandungi ubat. Dibandingkan dengan air telaga lain di bandar Mekah, kandungan kalsium dan garam magnesium di air zam zam lebih banyak daripada telaga lain. Tak heran bila jemaah haji yang keletihan lalu minum air zam zam, mereka merasakan kesegaran semula.

Hasil kajian Itu dengan cara automatik membantah Fenomena doktor Mesir itu. Ia tak boleh lagi menuduh macam-macam atas air zam zam selepas kajian Itu diterbitkan.

Yang menghairankan dan masih Jadi misteri, telaga air zam zam Yaitu sumur yang sangat kecil untuk saiz berjuta-juta liter tiap bulan dan tak Sempat kering sejak 14 abad silam.

Tariq Hussain, seorang jurutera kimia yang bekerja di Pemasangan Pemurnian Air Bahari untuk diminum, di Kota Jedah, mendapat tugas menyiasat telaga air zam zam. Ternyata “kolam” telaga yang tak Sempat kering itu hanya berukuran 18 x 14 feet aja (Kira-kira 5 x 4 meter).

Berapa kedalamannya? Thariq menyuruh pembantunya yang mempunyai tinggi badan 5 feet 8 inci untuk menyemak. Ternyata air telaga itu hanya mencapai sedikit di atas bahu pembantu Itu. Thariq dan pembantunya juga Menelusuri bila ada overdraf atau saluran paip di bawah sana. Ternyata tak ada apa-apa.

Thariqlah yang setelah itu mengambil sampel air zam zam Itu dan dibawa ke Eropah untuk diuji. Hasilnya seperti di atas. Air zam zam terbukti Higienis dan menyihatkan.

Ujian makmal telah membuktikan. Yang masih Jadi misteri sehingga di ini, bagaimana telaga sekecil itu boleh mengeluarkan berjuta-juta liter air selama berabad-abad dan tak Sempat kering di di telaga-telaga lain di bandar Makkah termasuk di Thariq memeriksanya sedang mendapatkan kekeringan.

Berawal Dari tahun 1994, telaga air zam zam diuruskan lebih moden dengan menambah saluran supaya air zam zam boleh ditampung lebih banyak untuk melayani jemaah haji, umrah dan penduduk tanah suci. Pam pun telah ditambah. Air zam zam lebih banyak digunakan, namun telaga ajaib itu tak Sempat kering. Insya Allah tetap mengalir hingga akhir Masa. 

Sumber Tarbiyah / ceramahterbaru.net

Misteri Disebalik Air Zam Zam Yang Tak Sempat Kering

Facebook Comments

Leave a Reply