Home Berita Islam Terbaru Mengapa Aleppo Jadi Keutamaan?

Mengapa Aleppo Jadi Keutamaan?

177
0

Pemisahan umat dari sejarah gemilang pendahulunya Yaitu musibah besar dan suatu tragedi peradaban. Kerana dari sinilah, etos kepahlawanan dan memoir perlawanan atas kezaliman, dengan cara beransur hilang dari ingatan.

Mungkin sebab itu juga, bandar Halab (Aleppo) berkali-kali Jadi ladang pembunuhan Rejim Syiah Nushairiyah di Syria. Kerana di Halab lah, prasasti sejarah perlawanan Umat disemadikan. Tentu, di samping pertimbangan strategik-geografi yang lain.

Syeikh Prof. Dr. ‘Ali Muhammad’ Audah, Ahli Tarikh Perang Salib, jelaskan dari aspek sejarah mengapa bandar Halab Jadi keutamaan pembumi-hangusan:

Kerana Halab Sempat Jadi titik tolak penghantaran pasukan Muslimin melawan Empayar Rom, sejak tempoh Khilafah Rasyidah, Umawiyah, hingga berakhir di Masa Khilafah ‘Abbasiyah.

Kerana Halab Sempat Jadi pangkalan dan asas utama perjuangan umat Islam, yang dibina oleh Sultan ‘Imadudin di melawan tentera Salib di Syam.

Kerana Halab Sempat memimpin bandar-bandar di Syam, melawan kezaliman Daulah ‘Ubaidiyyah yang merupakan perpanjangan tangan Rafidhah dan Majusi di menjajah Syam selama lebih dari setengah abad.

di tahun 462 H, Halab Jadi negeri yang pertama kali menentang kediktatoran Al-‘Ubaidiyyin yang bermazhab Syiah. Lalu munashohah dan loyal kepada Sultan Saljuq dan Khilafah ‘Abbasiyah yang Sunni. hingga seterusnya langkah itu diikuti Damsyik.

di tahun 463 H, di masa Sultan Alib Arsalan sedang di Halab melawan ‘Ubaidiyyah, ia mendengar pasukan Romawi Empati keluar serta, lalu dari Halab lah ia bertolak menghentam Rom.

di tahun 539 H, dari Halab lah Sultan Nuruddin berjaya menghancurkan kekuasaan Daulah Reha dan Jadi akhir kezaliman Nasrani di seluruh penjuru Syam.

di tahun 543 H, dari Halab Sultan Nuruddin mampu menahan Agresi Raja Reymond dan sekutunya dari kalangan Syi’ah Bathiniyyah, iaitu ‘Ali Wafa. hingga sang Sultan membunuh keduanya di pinggir Halab bahagian barat.

Dari Halab lah, Sultan Nuruddin membina perikatan perlawanan. Lalu di tahun 546 H, Muslimin Dimasyq menyertai. hingga Jadi kukuh lah barisan Muslimin melawan penjajahan.

Dari Halab lah, Sultan Nuruddin berjaya menahan Agresi gabungan Nasrani, yang terdiri daripada tentera Salib, Rom, dan Armenia. Sehingga mereka porak-peranda di bulan Ramadhan, tahun 559 H.

Dari Halab lah, di tahun 559, 562, dan 564 H, Sultan Nuruddin menghantar pasukan ke Mesir. hingga Mesir pun turut bergabung di front pertempuran melawan tentera Salib dan Rafidhah ‘Ubaidiyyah.

Penduduk Halab lah, yang terkenal sangat mahir dan mahir di menerobos dan menghancurkan benteng musuh. Mereka lah yang sukses menghancurkan benteng Reha, Quds, ‘Uka, dan bandar lain yang di masa itu Jadi pertahanan musuh.

Maka tak hairanlah, bila hari ini, berdasar atas dendam masa lalu, Syiah Rafidhah, Majusi, Komunis, Nasrani, Yahudi, menghancurkan Halab. Yang menghairankan Yaitu, saat negeri-negeri Ahlus Sunnah diam seribu bahasa, tak kunjung menjalankan apa-apa.

sumber https://www.voa-islam.com

Mengapa Aleppo Jadi Keutamaan?

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here