Home Berita Islam Terbaru Mengakses Misteri Mumia Fir’aun, Raja yang Mengaku Tuhan

Mengakses Misteri Mumia Fir’aun, Raja yang Mengaku Tuhan

309
0

Kisah mengenai sepak terajang Fir`aun yang Arogan dan kejam bukanlah suatu cerita fiksyen. Ia dikisahkan di al-Qur`ân. Namanya diabadikan di sejarah Bagaikan raja besar. Tapi, ia angkuh kerana tak mahu menerima mesej yang dibawa Musa, ia justru mengaku Bagaikan tuhan.
Kuasa telah membutakan matanya. Ia lebih mencintai takhta dan tak mau tahtanya itu jatuh. Lalu, ia bertindak kejam, menyiksa dan menghancurkan Bani Isra`il. Askar yang berada di bawah kekuasaannya, diperintahkan membunuh bayi-bayi tak berdosa dan mengheret kaum lelaki untuk dijadikan budak guna membina bandar-bandar baru.
“Maka di hari ini Kami selamatkan badanmu supaya kita Bisa Jadi pelajaran untuk orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari Asterik-Asterik kekuasaan Kami.” (QS. Yunus [10]: 92)
Mati Tenggelam
Allah mendengar jerit kesakitan Bani Isra`il dan mewahyukan di Musa memimpin Bani Isra`il keluar dari Mesir. “Dan Kami wahyukan (perintahkan) kepada Musa:” Pergilah di malam hari dengan membawa hamba-hamba-Ku (Bani Israil) kerana sesungguhnya kita sekalian akan disusuli. “(QS. As-Syu`ara [26]: 52).
Nabi Musa tak ragu akan janji Allah. Maka ia berani menanggung beban berat itu –membawa kaumnya pergi dari Mesir. Seusai Fir`aun tahu Bani Isra`il meninggalkan Mesir, ia Genjah memerintahkan prajuritnya untuk mengejar.

Ia juga merancang hendak membunuh Musa dan Harun, lalu membawa kembali Bani Isra`il untuk dijadikan budak. Fir`aun memandu sendiri kereta kudanya yang perkasa dan memimpin langsung askar yang berjumlah besar.
Rombongan Bani Isra`il terus berjalan meninggalkan Mesir. Tapi Fir`aun Genjah mengejar Bani Isra`il. Rombongan Bani Israil dilanda rasa takut, apalagi saat kereta kuda yang dipimpin Fir`aun itu semakin dekat. Rombongan Bani Isra`il tak boleh berbuat apa-apa. Rombongan Bani Isra`il di ancaman besar; dihimpit rasa takut dan merasa tak boleh lolos.
akan tetapi Nabi Musa yakin kewujudan Allah Bagaikan Sang Penolong. Di di genting itu, pertolongan Allah akhirnya datang. Allah menyampaikan wahyu, “Pukullah Bahari itu dengan tongkatmu!” (QS As-Syu`ara [26]: 63).

Nabi Musa as mengikuti perintah Allah, berjalan ke Bahari. Lalu, di atas suatu batu, dia memukulkan tongkatnya. Di luar dugaan, sesuatu yang mengejutkan berlaku; Bahari terbelah Jadi dua –setiap bahagiannya seperti suatu gunung yang tinggi dan ada suatu lembah yang panjang di antaranya.

di al-Qur`ân, Allah berfirman,
“Maka terbelahlah lautan itu dan tiap-tiap belahan Yaitu seperti gunung yang besar.” (QS. As-Syu`ara [26]: 63)
Nabi Musa dan Bani Isra`il lalu melewati lembah yang membelah lautan Jadi dua bahagian itu. di masa Fir`aun dan bala tenteranya tiba di tepi Bahari, mereka beringas mengejar Bani Isra`il yang berjalan di tengah-tengah jalan yang menakjubkan itu. Apabila pengikut Musa tiba di pantai sebelah Timur (Teluk al-Siways), pengikut Musa melihat tentera Fir`aun di tengah jalan -dari belahan Bahari.

Kaum Bani Israil dicengkam takut, menduga tak boleh selamat. Lagi-lagi pertolongan Allah datang. Kejadian tak terduga kembali terjadi. Kedua-dua Hepotenusa air Bahari kembali menyatu.
Gulungan ombak menggulung Fir`aun dan bala tenteranya. Fir`aun tak berdaya. “Aku percaya bahawa tak ada Tuhan selain Tuhan yang dipercayai Bani Isra`il dan aku Yaitu termasuk orang yang berserah diri (kepada Allah).” (QS. Yunus [10]: 0). di masa itu, Fir`aun dekat di kematian dan ia mendengar suara, “Adakah sekarang (baru kita percaya) Padahal sesungguhnya kita telah durhaka sejak Dulu dan kita termasuk orang-orang yang berbuat kerosakan.” (QS. Yunus [10]: 91) .
Dibayangi kematian, ia tahu akan menghadapi akhir Hayati yang mengerikan dan ia mendengar suara,
“Maka hari ini Kami selamatkan tubuhmu supaya kita Jadi pelajaran untuk orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari Asterik-Asterik kekuasaan Kami.” (QS. Yunus [10]: 92)
Dipelihara
Kezaliman Fir`aun yang Dulu dibanggakan itu seperti tak bererti saat kematian menjemputnya. Ia tenggelam di Bahari Merah. Ia, dengan kekuasaan yang besar dan Jadi musuh Musa, memang sudah berakhir. Tapi Allah Maha berkendak. Dengan kekuasaan-Nya, Dia menunjukkan Asterik-Asterik kebesaran-Nya. Selepas kejadian itu, mayat Fir’aun itu pun dijumpai.
Gulungan ombak membawa mayat itu ke pantai. Orang-orang Mesir menemui mayat Fir`aun, lalu menjadikan mayat Fir`aun itu dijadikan mummi (dibalsem) sehingga utuh seperti sekarang dan Bisa dilihat di muzium Mesir.
Semula, orang-orang Mesir membawa mummi Fir`aun itu ke lembah raja-raja di selatan Mesir. Mereka menanam di suatu kubur batu sehingga rahsia itu pun selama bertahun-tahun tersembunyi. akan tetapi Allah berjanji menyelamatkan tubuh Fir`aun supaya Jadi suatu pelajaran berharga untuk umat setelahnya.
Janji itu pun terbukti. Sebagaimana telah ditegaskan oleh Allah QS. Yunus [10]: 92 di atas bahawa Allah telah menyelamatkan badan Fir`aun supaya Jadi pelajaran untuk orang-orang yang datang sesudahnya. di tahun 1898, Seusai bertahun-tahun dikuburkan, mummi Firaun ditemukan tahun 1898 M oleh Loret di Thebes di Lembah Raja-raja (Wadi al Muluk).
Seorang penyelidik bermana Dr Maurice Bucaille, bersama anggota pasukannya berjaya mendedahkan punca kematian Fir`aun dan pengawetannya. Dari hasil penelitian yang dia dapati, ia di akhirnya membuat kesimpulan betapa al-Qur’an sangat terperinci di jelaskan sesuatu, bahkan termasuk cerita dan proses pengawetan Firaun itu. Lebih menakjubkan lagi, ternyata hal itu tak disebutkan di kitab-kitab yang lain.
Dari hasil kajian beliau pula, dia mendapati bekas garam yang Inheren di mayat mummi Fir`aun itu sehingga dia berani mengambil kesimpulan; menjadikan garam itu suatu bukti nyata bahawa Firaun memang mati lemas dan mayatnya Bisa di selamatkan, lantas dipelihara di masa kejadian.
Tapi mummi Fir`aun meninggalkan suatu pertanyaan: bagaimana mayat Firaun itu boleh diselamatkan dan anggota tubuhnya tetap utuh, Padahal keadaan mayat dari bala tentera Fir`aun Seusai dipelihara tak seperti dirinya?

Seusai melalui penelitian, ia setelah itu Menelusuri Elaborasi di al-Qur’an dan Menelusuri jawapan memuaskan (sebab telah disebutkan Allah di QS. Yunus [10]: 92)
Penyelidikan itu, tentu aja, menyingkap misteri di balik mummi Fir`aun. Bahkan di kajian perubatan yang dilakukan dengan mengambil sampel organ Eksklusif dari jasad mummi yang ditemui, di tahun 1975, melalui dukungan Prof Michel Durigon dari Inspeksi yang terperinci dengan memakai mikroskop, didapati bahagian terkecil di mana organnya masih di keadaan terpelihara dengan sempurna.

Ini menunjukkan bahawa keterpeliharaan dengan cara sempurna itu tidaklah mungkin terjadi andai Perkataan jasad Itu Sempat tinggal beberapa lama di air atau berada lama di luar air sebelum terjadi proses pengawetan pertama.
Mengenai hasil kajian Itu, Dr Bucaille mengungkapkan, “Dari situ, diketahui bahawa semua penyelidikan itu sesuai dengan kisah-kisah yang terdapat di kitab-kitab suci yang membayangkan bahawa Fir`aun tewas saat melancarkan gelombang.”
Fir`aun memang telah mati dan jasadnya telah terbujur kaku Jadi mummi. akan tetapi, di balik jasad Fir`aun yang kaku itu, ada pelajaran dan mesej penting yang diselitkan Allah, bahawa Allah telah menunjukkan akan kebesaran dan kekuasaan yang hanya boleh difahami orang-orang yang mahu berfikir. Wallahu’alam bilshawab. [Pelbagai sumber]
Siapakah nama Fir`aun?
Siapa Fir`aun yang dikenal kejam dan berani mengaku dirinya Bagaikan tuhan itu? Fir’aun itu sebenarnya bukan nama orang, tapi suatu gelaran untuk raja-raja Mesir Masa Dulu. Menurut sejarah, Fir`aun di masa Nabi Musa Yaitu Minephtah (1232-1224 SM), putra dari Ramses II. Tapi, ada juga yang menyebutnya Minfitah.
Sebahagian kisah berkaitan Raja Fir`aun yang menentang Nabi Musa, disebut-sebut Ramses II, bukan Minephtah. akan tetapi Seusai diselidiki, ternyata Ramses II justru Yaitu seorang raja yang bagus. Ia bahkan memerintah rakyatnya untuk selalu berbuat adil. Ia memerintah selama 68 tahun di 1304-1237 SM.
Sedang, anaknya, Minephtah, dikenal Bagaikan raja yang sangat kejam, zalim dan bongkak. Dia itu yang menentang Nabi Musa dan bahkan berani mengaku Bagaikan tuhan. (Majalah-hidayah / berbagai sumber)

Mengakses Misteri Mumia Fir’aun, Raja yang Mengaku Tuhan

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here