Home Berita Islam Terbaru Makhluk-makhluk yang Dikisahkan di Al Quran dan Hadist

Makhluk-makhluk yang Dikisahkan di Al Quran dan Hadist

136
0
di memahami ajaran Al-Quran dan Hadis Nabi Muhammad SAW, tentunya kita Sempat mendengar makhluk mitos yang keberadaannya diceritakan oleh kitab dan hadis. Berikut di antaranya.

1. Buraq

Makhluk yang diciptakan Allah SWT terbuat dari cahaya Yaitu sesosok makhluk tunggangan ajaib, yang membawa Rasulullah SAW dari Masjid al-Aqsa Futuristis Mi’raj saat peristiwa Israk Mikraj. di Al-Quran Q.S. Al-Baqarah ayat 19 “buraq” Bisa diartikan Bagaikan “Kilat”. Padahal, di Glosarium “buraq” diertikan Bagaikan “binatang kendaraan Nabi Muhammad SAW”.

2. Dabbat al-Ard

di islam Dabbat al-Ard Yaitu binatang buas atau raksasa yang muncul dari perut bumi. Binatang ini disebut-sebut Bagaikan Disorientasi satu Asterik sebelum datangnya hari penghakiman. Dia akan keluar di kota Mekah dekat gunung Shafa, selepas peristiwa Matahari terbit dari Barat, ia akan berbicara dengan Perkataan-Perkataan yang fasih dan jelas. Dabbat al-ard ini akan membawa tongkat Nabi Musa dan cincin Nabi Sulaiman.

3. Ya’juj dan Ma’juj

Sekelompok manusia Ya’juj dan Ma’juj di tradisi keagamaan digambarkan di istilah yang ambigu (tak jelas). yang disebut-sebut akan muncul di akhir Masa, dengan kekuatan Bagaikan perosak dan penghancur kehidupan di muka bumi.

Ciri utama mereka Yaitu Bagaikan perosak dengan jumlah yang sangat besar sehingga saat mereka turun dari gunung seakan-akan air bah yang mengalir, tak pandai berbicara dan tak fasih, bermata kecil (sipit), berhidung kecil, lebar mukanya, merah warna kulitnya seakan-akan wajahnya seperti perisai dan sifat-sifat lain.

4. Imam Mahdi

Imam Mahdi atau seseorang yang memandu Yaitu seorang muslim berusia muda yang akan dipilih oleh Allah untuk menghancurkan semua kezaliman dan menegakkan keadilan di muka bumi sebelum datangnya hari kiamat.

Semasa kepemimpinannya Imam Mahdi satu demi satu kedzaliman akan tumbang takluk dibawah kekuasaanya. Kemenangan demi kemenangan yang diraih Imam Mahdi dan pasukannya akan membuat murka raja kezaliman atau Dajjal. sehingga membuat Dajjal keluar dari persembunyiannya dan berusaha membunuh Imam Mahdi serta pengikutnya.

5. Dajjal

Nabi Muhammad SAW mengingatkan kepada para pengikutnya untuk membaca dan menghafal sepuluh ayat pertama dari Surat Al-Kahfi Bagaikan perlindungan dari Dajjal, dan Seandainya boleh berlindung di kota Madinah dan Makkah, kerana Dajjal tak akan Sempat boleh masuk kota Itu yang dijaga oleh para malaikat.

Dajjal digambarkan Bagaikan tokoh kafir yang membawa fitnah di akhir Masa. Rasulullah SAW bersabda: “Sejak Allah swt menciptakan Nabi Adam A.S. hingga ke hari kiamat nanti, tak ada satu ujian pun yang lebih dahsyat daripada Dajjal “.

6. Azazil
Azazil disebut Bagaikan bapak dari bangsa jin. Ada pula yang menyebutkan bahawa nama asal Iblis Yaitu al-Harits. Menurut syariat Islam, Azazildiciptakan sebelum Nabi Adam, Azazil Sempat Jadi Imam para Malaikat (Sayyid al-Malaikat) dan Khazin al-Jannah (Bendaharawan Syurga).

di awalnya azazil Jadi kebanggaan para malaikat dan Jadi pemimpin malaikat Karubiyyuun dan masih banyak lagi. Namun, Allah SWT melaknat dan mengubah wajahnya yang cemerlang Jadi seperti babi hutan.

Kepalanya diubah seperti kepala unta, dadanya seperti daging yang menonjol di atas punggung. Kedua matanya terbelah di sepanjang permukaan wajahnya.Lubang hidungnya terbuka seperti cerek tukang bekam, kedua bibirnya seperti bibir lembu, taringnya keluar seperti taring babi hutan dan janggut terdapat sebanyak tujuh helai.

Azazil diberi umur hingga hari akhir kiamat. Dengan janji untuk menyesatkan manusia sebanyak mungkin dan menemaninya di neraka Jahannam kelak.

7. Anqa ‘

di mitologi islam Anqa digambarkan seperti burung besar misteri. Burung ini sering di identikkan dengan burung Simurgh dari Parsi dan Phoenix dari Mesir kuno.

Burung ini dikisahkan tinggal di suatu gunung tinggi yang bernama Gunung Falaj. Apabila burung ini terbang, maka dia sanggup menutup matahari seperti awan. Bulunya mempunyai warna yang sangat banyak, lehernya seperti leher unta, mempunyai empat sayap, dua panjang serta dua lagi saiznya lebih pendek.

Walaupun kewujudannya belum Bisa dibuktikan dengan cara ilmiah.Bagaikan umat islam yang beriman kita wajib mempercayai adanya makhluk-makhluk Itu.

Makhluk-makhluk yang Dikisahkan di Al Quran dan Hadist

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here