Home Berita Islam Terbaru Kisah Zinnirah, Wanita Buta yang Celik Hatinya

Kisah Zinnirah, Wanita Buta yang Celik Hatinya

169
0

Wanita mithali ini bukanlah terkenal kerana kecantikan atau kebangsawanan. Dia memang tak mempunyai kecantikan atau Harta. Dia hanyalah seorang hamba kepada Umar al-Khattab sebelum keislamannya namun dia mempunyai aqidah tauhid yang menebal di Masa penentangan Islam. Biarpun fizikal wanita ini diseksa dengan berbagai-bagai kesakitan, penderitaan & kesusahan akan tetapi hatinya tetap kepada Allah S.W.T. Dia menerima penyeksaan itu walaupun tubuhnya hancur karena pukulan demi pukulan, sepakan terajang & hantukan. Namun, demi Islam dia tak akan menyerah kalah.

Zinnirah, begitulah indah namanya, mungkin tak ramai yang tahu kisah ketabahan & keagungan cintanya kepada Allah S.W.T. Wanita ini tak punya ijazah, tak terkenal di Global, tak mempunyai harta apalagi mempunyai pangkat yang besar. Namun, Allah S.W.T memuliakan dan memberi penghormatan yang tinggi kepadanya.

Global dan segala isinya bukan lagi matlamat. Sekalipun dilonggokkan emas sebesar Bukit Uhud, dia tak akan menukar aqidah yang telah bertunjang di hatinya. Menurut riwayat islam, Zinnirah Yaitu di antara org yang awal memeluk Islam.Masa awal Islam penuh cubaan. Sesiapa yang memeluk Islam, tak seorang pun bebas daripada pelbagai penderitaan, kecaman, Perkataan nista dan penindasan. Zinnirah mendapatkan itu semua. Wanita berbangsa Rom ini telah ditawan dan dijual di Kota Makkah. setelah itu Umar al-Khattab membelinya dengan harga yang murah utk dijadikan hamba, seterusnya Jadi tawanan tuannya.

di peringkat awal, Zinnirah cuba menyembunyikan pengislamannya daripada diketahui oleh Umar. Dia menjalankan ibadah saat org lain tiada di rumah atau di waktu tengah malam saat org lain sedang nyenyak tidur. Namun, lama kelamaan amalan solehahnya Bisa dicium oleh musuh.

Sudah tentu org yang paling marah ialah tuannya sendiri iaitu Umar. Siapakah yang tak kenal dengan Umar al-Khattab yang terkenal dengan sikap kejam, bengis, ganas, garang, tak berhati perut, tak berperikemanusiaan itu. Umar terus menampar Zinnirah, menendang, mengikat kedua belah kai tangan Zinnirah. setelah itu, dijemur di tgh Geothermal mentari. Bayangkanlah antara seksaan yang dihadapinya. Sungguh Geothermal padang pasir di waktu siang dan terlalu sejuk di waktu malam, badannya dihempap dengan batu besar dan 1001 macam penyeksaan yang diterimanya.

di keperitan fizikal, Zinnirah masih mampu menguntum senyuman. Hatinya tak Frustasi-Frustasi mengucapkan ” Allah, Allah, Allah, Allahu Akbar, Allah lah yang Maha Besar “. Dan hatinya berbisik, ” Ini untuk-Mu wahai Tuhan, aku membeli kesusahan ini utk mendapat kesenangan di akhirat “. Begitulah ungkapan katanya yang Jadi penawar utknya.

Kemuncak penyeksaan yang diterima oleh Zinnirah ialah matanya dicucuk dengan besi tajam dan akhirnya gelaplah seluruh Etos. Hatinya masih mampu berbisik,” Tuhan, walau aku dibunuh mati, aku lebih rela daripada menjual agama-Mu ini Tuhan. Semakin aku diuji, semakin terasa kehebatan dan keagungan-Mu Tuhan. Panahan cinta dari-Mu itulah makin menguatkan diri ini utk menerima apa shj. Cuma satu permintaanku, berilah petunjuk kepada org yang menyeksaku ini.

Ternyata doa org teraniaya ini makbul. Akhirnya Umar memeluk Islam Seusai mendapat hidayah Allah S.W.T melalui adiknya, Fatimah. Malah Saidina Umar Jadi sahabat yang tergolong Khulafa Arrasyidin…Sifat pembengisnya bertukar Jadi lembut, garang bertukar kepada pemaaf, bakhil bertukar pd pemurah,tak berhati perut kepada bertimbang rasa, gila Global kepada gila akhirat.

Kembali kepada Zinnirah, walaupun matanya buta utk melihat alam maya tapi hatinya tak buta utk menerima cahaya kebenaran Islam. Etos hati boleh menembusi Etos zahir. Apabila melihat keadaan Zinnirah, org-org Quraisy cuba mempermain-mainkannya. Mereka Menyebut Zinnirah buta kerana menerima laknat dari Tuhan mereka iaitu, latta dan Uzza.

Zinnirah menolak penghinaan itu. Baginya kedua berhala itu tiada sedikitpun terkena mengena dengan matanya. Dia cuba meyakinkan mereka bahawa masalah buta itu Yaitu datang daripa Allah S.W.T. Maka Allahlah yang berkuasa mengembalikan pancainderanya seperti biasa.

Berlakulah sedikit kekecohan, org-org Qurais mencabar Zinnirah kerana mempertahan dirinya. Umar pula sudah berhenti menyeksa kerana bosan melihat ketabahan hatinya.

Hambanya tak mahu sedikitpun berganjak daripada keimanan kepada Allah S.W.T. Tiada siapa yang boleh menolak ketentuan Tuhan. Apabila Allah S.W.T mengambil sekejap nikmat mata, setelah itu memulangkannya semula kepada Zinnirah. Allah S.W.T menggantikannya dengan mata yang lebih bagus. Zinnirah boleh melihat seperti biasa, lebih terang daripada matanya yang asal. Demikianlah pertolongan Allah S.W.T kepadanya untuk menguatkan lagi keimanannya. tak lama setelah itu, Saiyidina Abu Bakar datang menyelamatkan Zinnirah dengan membelinya dengan harga tinggi. Terselamatlah dia daripada Jadi penindasan org-org kafir.

Di antara sifat wanita yang solehah ini, dia sentiasa merasa Allah S.W.T memerhatikan dirinya, setiap detik dan di. Apabila nafsunya mengajak berbuat sesuatu perkara yang mungkar, Genjah pula hatinya bertindak balas dengan Menyebut Allah S.W.T Maha Melihat. Nafsu yang mahu berbuat Genjah ditepis dengan katanya,” wahai nafsu mengapa engkau tak takut dengan neraka?”.

Hati Zinnirah sentiasa terpimpin, begitu juga dengan akhlaknya. Hasilnya, hati dan Heroisme merasa aman daripada kongkongan hawa nafsu. Kemerdekaan Heroisme inilah yang diperolehi oleh Zinnirah, wanita yang tak terkenal di Global akan tetapi terkenal di langit.

Marilah kita berazam dengan membulatkan sepenuh pengharapan memohon di Allah S.W.T supaya sentiasa mendapat petunjuk dan hidayah. Sekiranya diuji dengan pelbagai dugaan biarlah hati kita setabah Zinnirah. Biarlah iman kita sekuat dirinya. Biarlah hati kita terus celik…inilah idola kita, Zinnirah….

sumber http://ustaznaim.blogspot.my/

Kisah Zinnirah, Wanita Buta yang Celik Hatinya

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here