Home Berita Islam Terbaru Islam Masuk ke Afghanistan Di Masa Khalifah Umar Bin Khattab r.a.

Islam Masuk ke Afghanistan Di Masa Khalifah Umar Bin Khattab r.a.

161
0
Afghanistan merupakan negara republik di Asia Tengah yang bersempadan dengan Turkmenistan, Uzbekistan, dan Tadžikistan di utara, China di timur Bahari, Pakistan di timur dan selatan, serta Iran di barat.

di Ensiklopedi Islam dijelaskan penduduk Afghanistan sebahagian besar Yaitu campuran dari berbagai bangsa pendatang, seperti Parsi, Arab, Turki, Mongolia, dan Asia lain.

Terdapat 20 etnik dengan bahasa dan kebudayaan yang berbeza, akan tetapi disatukan oleh bahasa rasmi Pushtu dan Dari (Parsi). Kumpulan etnik Paling Besar Yaitu Pushtun (Pathan) dan Tadzik. Gabungan kedua-duanya kira-kira 70 peratus daripada seluruh penduduk.

Kehidupan manusia di Afghanistan telah bermula kira-kira 52 ribu tahun yang lalu. John Ford Shroder di Afghanistan Archived menyebutkan, para ahli arkeologi telah menemui tempat tinggal manusia di Afghanistan kuno telah berlaku kira-kira 50 ribu sebelum Masehi (SM).

Dari artifak yang ada menunjukkan bahawa masyarakat adat berprofesi Bagaikan petani dan para gembala. Mereka mengklasifikasikan diri Jadi suku dan membentuk kerajaan kecil selama berabad-abad.

di Masa kuno, Afghanistan telah dikaitkan dengan budaya dan perdagangan dengan daerah tetangga. Peradaban bandar yang merangkumi moden Afghanistan, India Utara, dan Pakistan telah bermula di 3000-2000 SM.

Nancy Hatch Dupree di An Historical Guide To Afghanistan menyebutkan Inovasi arkeologi menunjukkan bahawa awal dari Masa Gangsa merebak ke seluruh Global kuno dari Afghanistan. Afghanistan kuno dipercayai menjalankan Interaksi awal perdagangan dengan Mesopotamia.

Sebelum kedatangan Islam di abad ke-7, ada beberapa agama yang dipraktikkan di Afghanistan kuno. Termasuk, Zoroastrianisme, ibadah solar, Paganisme, Hindu, dan Buddha. Zoroastrianisme Jadi agama daerah yang begitu dominan untuk kaum Afghanistan kuno. Bahkan, Zoroastrianisme mempunyai pengaruh yang besar di kehidupan warga Afghanistan di masa itu.

Dari segi sejarah, tentera Arab Muslim memasuki wilayah itu di peralihan abad ke-8 Masihi. Banyak kerajaan Muslim muncul di wilayah itu di abad-abad berikutnya dan memperluaskan wilayah Islam hingga ke Asia Tengah dan Selatan.

Hampir seluruh penduduk Afghanistan menganut Islam dan hampir seluruhnya Sunni. Islam sangat berpengaruh di segala aspek kehidupan mereka.

Islam masuk ke Afghanistan sejak masuknya Asim bin Umar Attamimi di masa khalifah Umar bin Khattab. di masa pemerintahan Usman bin Affan, Islam telah memasuki Kabul. di 870 M, pengaruh Islam telah mengakar di seluruh negeri, terutama di bawah penaklukan (penaklukan Mahmud Gaznawi). (Ts / roller)

sumber eramuslim.com

Islam Masuk ke Afghanistan Di Masa Khalifah Umar Bin Khattab r.a.

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here