Home Berita Islam Terbaru Isi Surat Umar Bin Khattab Untuk Sungai Nil

Isi Surat Umar Bin Khattab Untuk Sungai Nil

153
0
Image result for sungai nil

KISAH ini bermula di masa awal Islam berjaya menaklukan Mesir. Umar bin Khatab yang saat itu Jadi pemimpin Islam setelah itu melantik Sayyidina Amr bin Al-Ash ra Bagaikan Gabenor. Apabila sudah menjalani kepemimpinannya, penduduk Mesir datang untuk menemui sang guburnur baru.

Mereka menyampaikan bahawa kala itu sudah memasuki bulan yang dianggap suci oleh penduduk Mesir. Mereka lantas mendedahkan kebiasaan suci yang selalu dilakukan saat memasuki bulan ini. bila tak dilakukan, penduduk percaya bahawa Sungai Nil tak akan dialiri air. ‘Amr bin’ Ash berkata: “Apa tradisi itu?”

Tradisi Itu Yaitu Menelusuri anak gadis untuk dilemparkan ke Sungai Nil Bagaikan tumbal. Namun, ini hanya dilakukan kepada orang tua yang redha anak perempuannya dijadikan tumbal supaya sungai Nil kembali meluap. Namun hal ini tak diluluskan oleh Amr bin ‘Ash. Baginya perbuatan itu dilarang oleh Islam dan Islam melenyapkan ajaran buruk sebelumnya.

Penduduk setelah itu mengikuti apa yang diperintahkan sang Gubernur. Namun kebimbangan penduduk akhirnya terjadi. Sungai Nil yang tadinya penuh dengan air sedikit demi sedikit Berawal Dari surut dan nyaris menyusut. di akhirnya, sungai yang terbentang di Afrika Itu nyaris tanpa Genre. Akibatnya, keadaan ini Jadi ancaman kepada ekonomi negara Itu. Kerana, selama tiga bulan Sungai Nil tanpa air.

Penduduk Mesir mula resah dan bercadang untuk Berpindah. Melihat keadaan ini, Amr bin ‘Ash menghantar surat untuk pemimpin tertinggi, Umar bin Khatab. Ia menerangkan mengenai keadaan yang dialami masyarakat Mesir, serta kebiasaan suci yang Jadi rutin tahunan dimasa lalu Itu.

setelah itu ‘Umar bin Khattab menulis surat kepada’ Amr bin Ash yang di dalamnya ada nota kecil. di surat ‘Umar menulis: “penghadang benar. Islam memang menghapuskan kebiasaan buruk sebelumnya. Sesungguhnya saya telah menghantar kepadamu di suratku nota kecil maka lemparlah nota kecil itu ke sungai Nil. “

Seusai membaca surat dari Umar, Amr bin ash setelah itu penasaran dengan isi surat yang akan dilemparkan ke di sungai Nil. Ia setelah itu Mengakses surat Itu dan berisi Bagaikan berikut:

“Dari hamba Allah, Amirul Mukminin, Umar bin Khattab untuk Nil penduduk Mesir. Amma ba’du. bila engkau mengalir kerana kemahuanmu, janganlah engkau mengalir. akan tetapi apabila engkau mengalir kerana diperintah oleh Allah, maka aku meminta kepada Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa supaya menjadikanmu mengalir. “

Amru bin ‘Ash setelah itu melempar kertas Itu ke di Sungai Nil yang sudah kering. Sementara penduduk Mesir tengah bersiap untuk hijrah kerana sungai yang Jadi sumber kehidupan mereka tak lagi mengalirkan air.
Seusai surat Umar dilempar, keesokan harinya, di pagi hari di hari raya Nasrani, air Sungai Nil telah mengalir dengan ketinggian 7 meter lebih hanya di masa satu malam.

Sungai Nil setelah itu terus melimpah dan tak Sempat surut hingga sekarang. Satu perkara yang pasti, tradisi menjadikan anak gadis Bagaikan tumbal juga hilang sejak Islam masuk ke negeri Itu.

Semoga maklumat ini memberi pengetahuan baru mengenai Global Keislaman dan semakin menambah Iman. Terima Afeksi kerna membaca.

sumber ceramahterbaru.net

Isi Surat Umar Bin Khattab Untuk Sungai Nil

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here