Home Berita Islam Terbaru Hari Jumaat dan Dajjal

Hari Jumaat dan Dajjal

207
0

ISLAM mengajarkan kepada setiap kita untuk menyedari bahawa hanya Allah sahaja yang tahu apabila berlakunya hari Kiamat akan terjadi. Bahkan Nabi Muhammad SAW juga tak tahu apabila berlakunya hari Kiamat.

“Mereka menanyakan kepadamu mengenai kiamat:” Bilakah masa datangnya? “Katakanlah:” Sesungguhnya pengetahuan mengenai kiamat itu Yaitu di Hepotenusa Tuhanku; tak seorangpun yang Bisa jelaskan waktu kedatangannya selain Dia. Kiamat itu amat berat (huru-haranya untuk makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba “. Mereka bertanya kepadamu seakan-akan kita benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu Yaitu di Hepotenusa Allah, akan tetapi kebanyakan manusia tak mengetahui,” (QS Al-A’raaf ayat 187).

Satu-satunya isyarat soal jadual hari Kiamat dari Rasulullah SAW hanyalah bahawa ia bakal terjadi di hari Jumaat. Namun jumat tarikh, bulan dan tahun berapa? Wallahu a’lam. Hanya Allah Yang Maha Tahu. Rasulullah SAW bersabda:

“Dan tak akan terjadi hari kiamat kecuali di hari Jumaat,” (HR Muslim).

bila ada pihak selain Allah yang layak memberi tahu kita soal perkara ghaib seperti jadwal Kiamat, maka itu sepatutnya Yaitu Nabi Muhammad SAW utusan Allah yang sangat sering memang diberitahu Allah rahasia-rahasia perkara ghaib.

Namun di hal ini kita tak mendapati satu haditspun yang jelaskan tarikh, bulan dan tahun kejadian hari Kiamat. Sikap mempercayai adanya pihak selain Allah yang mengetahui perkara ghaib boleh membawa seseorang terjatuh kepada dosa syirik …! Sebab ia rela mengalihkan kepercayaannya di perkara ghaib kepada pihak selain Allah.

“Dan ditiuplah sangkakala, maka matilah siapa yang di langit dan di bumi kecuali siapa yang dikehendaki Allah. setelah itu ditiup sangkakala itu sekali lagi, maka tiba-tiba mereka berdiri menunggu (kesudahan masing-masing), “(QS Az-Zumar ayat 68).

Islam mengajarkan bahawa hari Kiamat merupakan the day of total destruction of the whole universe by Allah the Al-Mighty Creator (hari penghancuran total alam semesta atas kehendak Pencipta Yang Maha Kuasa, Allah Subhanahu wa ta’ala). Hari Kiamat merupakan berakhirnya kehidupan fana Global untuk selanjutnya akan hadir kehidupan abadi akhirat yang sangat berbeza dengan Global fana ini.

Fitnah Dajjal menjelang Hari Kiamat

Rasulullah SAW bersabda: “Dan sesungguhnya di antara fitnahnya Dajjal mempunyai syurga dan neraka. Maka nerakanya Yaitu syurga (Allah) dan syurganya Yaitu neraka (Allah), “(HR Ibnu Majah).

Maka sudah tiba masanya untuk setiap muslim untuk mempersiapkan diri dan keluarganya dari fitnah yang paling dahsyat sepanjang Masa, iaitu fitnah Dajjal. Nabi Muhammad SAW mengajarkan beberapa kiat untuk menyelamatkan diri dari fitnah Dajjal, di antaranya:

Pertama, bacalah doa permohonan perlindungan Allah di saat duduk solat tahiyyat akhir di sebelum salam kanan dan kiri: “Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari azab jahannam, dari azab kubur, daripada fitnah kehidupan dan kematian serta dari jahatnya fitnah Al-Masih Ad-Dajjal , “(HR Muslim).

Kedua, bacalah surat Al-Kahfi di malam Jumaat atau hari Jumat sesuai hadits berikut:

“Barangsiapa membaca surah Al-Kahfi di hari Jumaat, maka Dajjal tak mampu menguasainya atau memudharatkannya,” (HR Baihaqi).

Ketiga, hafalkan sepuluh ayat pertama surat Al-Kahfi sesuai hadith berikut: “Barangsiapa menghafal sepuluh ayat pertama surah Al-Kahfi, ia terlindungi dari fitnah Dajjal,” (HR Abu Dawud).

Keempat, menjauh dan tak berkeinginan mendekati Dajjal di masa kemunculannya telah tiba sesuai hadits berikut: “Barangsiapa mendengar mengenai Dajjal, hendaknya ia berupaya menjauh darinya, sebab -demi Allah- sesungguhnya ada seseorang yang mendekatinya (Dajjal) sedang ia mengira bahawa Dajjal Itu mukmin setelah itu ia mengikutinya kerana faktor syubhat (tipu daya) yang ditimbulkannya, “(HR Abu Dawud).

Kelima, menetap di Mekah atau Madinah di masa Dajjal telah keluar dan berkeliaran dengan segenap fitnah yang ditimbulkannya. Sebagaimana hadis berikut: “tak ada negeri (di Global) melainkan akan dipijak (dilanda / diintervensi) oleh Dajjal kecuali Mekah dan Madinah kerana setiap jalan dan lereng bukit dijagai oleh barisan Malaikat,” (HR Bukhari-Muslim).

sumber ceramahterbaru.net

Hari Jumaat dan Dajjal

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here