Home Berita Islam Terbaru Diplomasi Lenyapkan Kekuasaan Salib di Syam

Diplomasi Lenyapkan Kekuasaan Salib di Syam

117
0
Diplomasi Lenyapkan Kekuasaan Salib di Syam

Pasca berakhirnya Dinasti Ayubiyah yang digantikan oleh kesultanan Mamalik, konflik antara kekuasaan Muslim dengan kekuasaan Salib di Syam terus berlangsung. Seusai Al-Quds direbut umat Islam, pemerintahan Salib yang tersisa Yaitu Anthakiya dan Tarabulus. Sultan Dhahir Baibars Seusai berjaya mengatasi konflik dalaman di Mesir, akan menjalin Interaksi. Ia berdiplomasi dan bersatu demi dengan pihak Eropah yang tak selaras dengan pemerintahan Salib. Hal itu bertujuan supaya mereka tak menghantar dukungan kepada para penguasa Salib juga tak membenarkan pasukan Salib melalui wilayah mereka. Sehingga pemerintahan Salib di Syam terkucil.

Sultan Dhahir Baibars Genjah menghantar utusan ke Bizantium yang saat itu dipimpin oleh Michael Palailogos untuk membina parti. di parti itu, Bizantium bersedia membela Kesultanan Mamalik bila pihak Salib menjalankan Agresi. Bertindak balas sambutan bagus Itu, Sultan Dhahir Baibars menghantar sejumlah tenaga untuk berkhidmat di urusan istana di Bizantium. Juga menghantar seorang doktor mata Ar-Rasyid dan sejumlah uskup yang didampingi oleh Amir Farisuddin Al-Mas’udi.

Byzantine pun memperindah dan mengemaskini bangunan masjid jami ‘Konstantinopel. Mereka mempersilakan para utusan Dhahir Baibars untuk mengunjunginya. Dhahir Baibars juga menghantar untuk masjid itu lampu-lampu berlapis emas, tirai dengan ukiran, permaidani dan wewangian.

Selain dengan Bizantium, Dhahir Baibars berkoalisi dengan pihak Sicily yang juga dikenali bermusuhan dengan pemerintahn Salib yang saat itu dipimpin oleh Manfred. Di Sicily sendiri majoriti penduduknya Muslim, kerana sebelum ini dikuasai oleh Dinasti Aghalibah. Meski pemimpinnya memeluk ajaran Kristian, di pulau itu syiar-syiar Islam masih bertahan dan didirikan solat Jumaat. Dhahir Baibars menghantar hadiah berupa seekor zirafah dan sejumlah budak Tatar beserta kuda-kuda mereka kepada Manfred.

Kerana kecondongan Manfred kepada pihak Muslim, paus menyisihkannya daripada gereja. Dan paus juga Empati berperan di pembunuhan Manfred.

9 Ulama Sufi dan Jihad Mereka di Perang Salib
Interaksi Mamalik dengan Sicily semakin erat di masa Charles Anjou. Kedua-dua belah pihak telah sepakat menjalankan kerja Serupa di bidang perdagangan.

Mamalik juga menjalin Interaksi perdagangan dengan Aragon juga Alfonso, selaku pemimpin Sevilla. Dhahir Baibars menghantar utusan ke Sevilla dengan mambawa sejumlah hadiah, dan pihak Sevilla menerima dengan bagus, dan menyediakan kapal Eksklusif untuk mengantar utusan kembali ke Mesir melalui Iskandaria.

direbutnya Anthakiya

Seusai sudah dibina bersekutu dengan sejumlah penguasa Kristian di Eropah, Dhahir Baibars mula menjalankan Agresi-Agresi ke wilayah Salib di Timur. Dan, kemenangan demi kemenangan pun diraih. Kemanangan paling besar diperoleh dengan dikuasainya Anthakiya.

Langkah Dhahir Baibars dilanjutkan oleh penggantinya Al-Mansur Qalawun. Ia membina pakatan dengan Bizantium yang saat itu dipimpin oleh Michael Palaiologos. Al-Qalqasandi telah menterjemahkan naskah perjanjian ke bahasa Arab, di mana empayar Byzantine menyampaikan keinginan untuk membina Interaksi persahabatan, “pemerintahanku tak akan menjalankan penyerangan terhadap kekuasaannya (Qalawun) juga tak terhadap negerinya serta benteng-bentengnya dan pasukannya selama-lamanya.” (Shubh Al-A ‘sha, 14 / 72-75).

Interaksi perdagangan dengan Bizantium juga terjalin. Antara Mamalik dan Byzantine bersetuju bahawa kedua-dua belah pihak tak menjalankan aktiviti yang membahayakan para peniaga. Bahkan Byzantine menarwarkan dukungan armada Bahari bila Mamalik menghadapi musuh bersama. (Shubh Al A’sha, 14 / 75-78).

Al-Manshur Qalawun beserta putranya Al-SHRAF Khalil juga membina Interaksi parti dengan Alfonso III, penguasa Aragon. di perjanjian bertulis bahawa pihak Aragon dan saudara-saudaranya merupakan sahabat untuk mana-mana pihak yang bersahabat dengan Sultan Qalawun dan putra-putranya, juga musuh untuk siapa aja yang memusuhi Sultan Qalawun, “Termasuk seluruh penguasa Kristian atau yang lain.”

Kesepakatan juga berkaitan dengan perdagangan, yakni bahawa pihak Eropah membenarkan pedagangnya juga pedagang lain untuk membawa besi dan Ebonit ke wilayah Muslim. Dan Serupa-Serupa melindungi para pedagang Muslim ataupun Aragon. (Tasyrif Al-Ayam wa Al-‘Ushur, hal. 157-162).

direbutnya Tharabulus

Dengan parti-parti ini, maka para penguasa Kristian tak membolehkan untuk bersatu melawan wilayah-wilayah Muslim. Dan para penguasa Salib di Syam pun terkucilkan. Seusai itu, Qalawun melancarkan Agresi ke kekuasan Salib di Syam. Kemenangan gemilang yang diwujudkan Qalawun Yaitu direbutnya Tharabulus dari pemerintahan Salib.

20 Tahun Sebelum Perang Salib Berkobar
di masa itu, Akka satu-satunya wilayah kekuasaan Salib yang masih bertahan di Syam. Kecuaian telah dilakukan oleh sekelompok pasukan yang baru datang dari bandar Bunduqiyah Eropah yang hendak mengobarkan peperangan dengan merampok kafilah perdagangan Muslim. Pihak Akka sendiri meminta maaf atas kejadian itu dan berjanji akan menghukum para pelakunya. Namun Qalawun tak menerima, dan bersiap menjalankan Agresi terhadap Akka. akan tetapi ajal terlebih Dulu menjemput Qalawun sebelum mewujudkan rencananya.

setelah itu jihad diteruskan oleh Sultan Al-Asyraf. Putera Qalawun ini akan menjalankan pengepungan terhadap Akka selama 44 hari. hingga akhirnya Akka boleh direbut kembali oleh umat Islam. Dan, dengan kejatuhan Akka, maka kekuasaan Salib di Syam telah berakhir. 

sumber http://www.hidayatullah.com/

Diplomasi Lenyapkan Kekuasaan Salib di Syam

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here