Home Berita Islam Terbaru Dijanjikan Tikar dan Selimut dari Neraka, Ini Dia Orangnya

Dijanjikan Tikar dan Selimut dari Neraka, Ini Dia Orangnya

127
0
SIAPA yang menginginkan tinggal di neraka? Tentu tak semua orang mahukannya. Sebab, kita telah mengetahui bahawa neraka merupakan tempat yang paling mengerikan. Berbagai macam siksaan ada di dalamnya.

Meski begitu, tak sedikit orang yang menjalankan perkara yang dilarang oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala. Padahal, perbuatan itu akan membawa dia ke di neraka. Sehingga, ia telah meletakkan dirinya untuk disiksa di neraka.

Disorientasi satu yang telah Allah janjikan di seseorang yang tak mematuhi perintah Allah ialah diberi tikar dan selimut dari neraka. Mereka akan merasakan panasnya alas tidur yang sudah dipanaskan selama berjuta-juta tahun Itu. Lantas, siapakah orang yang memperolehnya?

Ternyata mereka Yaitu golongan yang orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Allah dan menyombongkan diri terhadapnya. Hal ini dinyatakan di surah al-A’raf ayat 40-41, “Sesungguhnya orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami dan menyombongkan diri terhadapnya, sekali-kali tak akan dibukakan untuk mereka pintu-pintu langit dan tak (pula) mereka masuk syurga, hingga unta masuk ke lubang jarum. Demikianlah Kami memberi pembalasan kepada orang-orang yang berbuat kejahatan. Mereka mempunyai tikar tidur dari api neraka dan di atas mereka ada selimut (api neraka). Demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang zalim, “(QS. Al-A’raf: 40-41).

Imam Ibnu Juraij sebagaimana dikutip oleh Imam Ibnu Katsir di Tafsir al-Qur’an al-Azhim Menyebut bahawa pintu-pintu langit tak dibuka untuk amal dan ruh mereka. di surah Al A’raf ayat 41, dijelaskan bahawa Allah tak akan masuk syurga, bahkan diibaratkan bagai unta yang masuk ke lubang jarum. Hal ini Jadi suatu bentuk perkara yang mustahil, bahawa kedua-dua golongan ini tak akan boleh masuk syurga.

Alas tikar dan selimut ini terbuat dari api yang panasnya beribu-ribu kali daripada Geothermal api Global. setelah itu, inilah yang akan Jadi rakan tidur dua golongan yang begitu Arogan dan mendustakan ayat-ayat Allah Itu.

Ayat di atas juga Jadi seruan kepada manusia supaya beriman kepada Allah. Sementara untuk umat Islam, dilarang berbuat zalim supaya tak mendapat jatah tikar dan selimut Itu. Tak satupun dari golongan orang-orang zalim yang mampu lepas dari siksa api neraka ini.

sumber ceramahterbaru.net

Dijanjikan Tikar dan Selimut dari Neraka, Ini Dia Orangnya

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here