Home Berita Islam Terbaru Carilah aku di neraka bila aku tiada di syurga

Carilah aku di neraka bila aku tiada di syurga

118
0

Carilah aku di neraka bila aku tiada di syurga…..

Carilah Aku Di Neraka, dan Tolong Bawaku Ke Syurga..

Menziarahi seorang teman yang sedang tenat sakitnya, dia menggenggam erat tangan saya, lalu menarik ke mukanya, mahu membisikkan sesuatu..

di airmata bergenang dan lafaz yang tersangkut-sangkut dia berkata,” bila hang tak nampak aku di syurga, tlg tanya Allah di mana aku, tolonglah aku saat itu…”

Dia langsung teresak menangis, lalu saya memeluknya dan meletakkan muka saya di bahunya. Saya berbisik,” Insyaallah, insyaallah, aku juga mohon hang buat begitu bila hang juga tak nampak aku di syurga…”

Kami menangis bersama, entah berapa lama…

apabila saya meninggalkan wad hospital, saya terkenang pesanannya…

Sebenarnya pesanan itu Sempat dipesan oleh seorang ulamak besar, Ibnu Jauzi, yg berkata kpd sahabatnya sambil menangis :

” bila kita tak menemui aku di syurga bersama kita, maka tolonglah tanya kepada Allah mengenai aku ; Wahai Tuhan kami, si fulan sewaktu di Global selalu mengingatkan kami mengenai Engkau, maka masukkanlah dia bersama kami di syurga.”

Ibnu Jauzi berpesan begini bersandar kepada suatu hadis :

“Apabila penghuni syurga telah masuk ke di syurga lalu mereka tak menemukan sahabat-sahabat mereka yg selalu bersama mereka Dulu di Global, maka mereka pun bertanya kepada Allah ; Ya Rabb! kami tak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di Global bersolat bersama kami, berpuasa bersama kami dan berjuang bersama kami…”

Maka Allah berfirman, ” Pergilah ke neraka, lalu keluarkanlah sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada iman, walau hanya sebesar zarrah”.
(Ibnu Mubarak dlm kitab Az Zuhd)

Maka wahai sahabat2ku,

Di di bersahabat, pilih lah mereka yg boleh membantu kita bukan setakat Global, akan tetapi hingga akhirat..

Carilah sahabat2 yg senantiasa berbuat ibadat, bersolat jemaah, berpuasa dan sentiasa berpesan ke arah keimanan, serta berjuang untuk mnegakkan agama.

Carilah teman yg mengajak ke majlis ilmu, mengajak berbuat kebaikan, bermuafakat untuk kerja kebajikan, serta selalu berpesan dgn kebenaran.

Teman yg dicari kerana urusan niaga, pekerjaan, teman tengok bola, teman memancing, teman bershopping, teman fb utk bercerita hal politik, teman whatsapp utk bersembang hal Global, akan berpisah di garis mati dan masing2 hanya akan membawa diri sendiri.

akan tetapi teman yg bertakwa, akan Menelusuri kita untuk bersama ke syurga….

Semaklah diri, apakah ada teman yg se begini di kehidupan kita, atau yg ada mungkin lebih teruk dari kita…

Ayuh bertindak sekarang, kurangkan masa dgn teman yg hanya condong di garis Global, carilah teman yg boleh membawa kita bersama ke syurga, kerana kita tak boleh mengharap ibadat kita shj utk menjengah syurga Allah..

Pelbagaikanlah usaha, moga satu darinya akan tersangkut, membawa kita ke pintu syurga….

Al-Hasan Al-Bashri berkata :

” Perbanyakkanlah sahabat-sahabat mukminmu, di karenakan mereka mempunyai syafaat di hari kiamat”.

Pejamkan mata, berfikirlah,.. siapa agaknya antara sahabat2 kita yg akan Menelusuri dan mengajak kita bersama2 ke syurga..

bila tiada, mulakan hari ini Menelusuri teman ke syurga Bagaikan suatu misi peribadi.

Agaknya kepada siapa kita boleh berpesan sebegini?

Carilah aku di neraka bila aku tiada di syurga

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here