Home Berita Islam Terbaru Abu Hurairah, Sahabat Nabi Dengan Ingatan Yang Luar Biasa

Abu Hurairah, Sahabat Nabi Dengan Ingatan Yang Luar Biasa

127
0
Image result for padang pasir

ABU Hurairah Yaitu Disorientasi satu sahabat Nabi yang masuk Islam sesudah masa hijrah. Kecintaannya di kebenaran telah membawanya kepada Islam Seusai perang Khaibar, di tahun 7 Hijrah sehingga menuntunya untuk bersahadat dihadapan Nabi Muhammad SAW.

Abu Hurairah berjumpa dengan Rasulullah hanya di kurun waktu yang cukup singkat. Selama empat tahun. Namun empat tahun ini tak disia-siakan. Ia pergunakan masa Itu untuk Jadi pelayan Rasulullah SAW dan dengan setia mengikuti kemana sahaja Rasulullah pergi.

Abu Hurairah tak Sempat absen dari majlis yang Rasulullah laksanakan. Abu Hurairah tak hanya Berguru langsung dari sumbernya, namun juga merakam Perkataan demi Perkataan yang terucap dari mulut Nabi SAW. Ia juga menyimpan setiap momen persoalan yang Rasulullah selesaikan. Dimana nantinya akan bermanfaat bila terjadi permasalahan yang Serupa.

Sebenarnya ada satu keistimewaan yang dimiliki oleh Abu Hurairah akan tetapi tak dimiliki oleh sahabat yang lain. Abu Hurairah terkenal dengan ingatannya yang kuat. Abu Hurairah Bisa mengingat dengan mudah, termasuk semua Ungkap dengan terperinci betapa panjangnya. Dan ingatan itu Bisa ia pertahankan hingga akhir hayatnya. Subhanallah sungguh kurnia yang patut disyukuri oleh sesiapa yang mendapatnya.

Abu Hurairah sedar bahawa ia amat tertinggal oleh sahabat lain yang sudah masuk Islam lebih Dulu. Padahal ia begitu mencinai kebenaran, begitu mencinti Nabi SAW dan begitu mencintai dakwah. Ia ingin memberi andil di perjuangan Islam sesuai dengan apa yang ia mampu. Namun, kesempatan berjihad di jalan Allah tak selalu tersedia, lagipula semua sahabat pun mampu melakukannya. Berinfak di jalan Allah pun tak selalu Bisa ia lakukan kerana ia hanya seorang yang miskin yang tak mempunyai kebun, ternakan dan perniagaan.
Maka ia memutuskan untuk Jadi jalan dakwah dengan Jadi penyambung dakwah Nabi. Ia akan menyampaikan segala sesuatu yang didengar, dilihat dan difahami dari segala Hepotenusa kehidupan Rasulullah SAW.

sumber ceramahterbaru.net

Abu Hurairah, Sahabat Nabi Dengan Ingatan Yang Luar Biasa

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here