Home Berita Islam Terbaru 7 Langkah Khusyuk Di di Solat

7 Langkah Khusyuk Di di Solat

143
0
Tanyakan di diri kita, bagaimana fikiran, perasaan dan rasa hati semasa mengerjakan solat?
Adakah fokus kita tertumpu sepenuhnya kepada Allah? Atau hati masih liar, fikiran masih merawang dan perasaan masih kacau semasa mendirikan solat?
Bagaimana pula soal penghayatannya?
Adakah kita Bisa merasai apa yang telah kita fahami itu? Semasa mengucapkan bacaan-bacaan di solat itu adakah kita lakukan dengan sedar?
Atau hanya sekadar ucapan biasa yang tak membawa apa-apa makna dan rasa?
“Dan berjayalah orang yang beriman, yakni orang yang khusyuk di solatnya.” [Surah al-Mu’minun 23: 1-2]
.

panduansolat
Tonton Video Preview oleh Profesor Ustaz Hasnan Kasan untuk dapatkan khusyuk di Solat

Loading...

Apakah itu khusyuk?

khusyukSolat yang khusyuk tercapai apabila hati, fikiran, perasaan dan seluruh pancaindera tunduk patuh kepada Allah sepanjang waktu mengerjakan solat.
Semasa solat, seseorang itu berhubung dengan cara langsung dengan Allah. Sepanjang mendirikan solat, seseorang hamba berdoa terus dihadapan-Nya.
Interaksi dengan Allah ini akan menimbulkan rasa-rasa Eksklusif di di hati yang setelah itu membentuk hati itu akur, taat dan patuh kepada Allah.
Diriwayatkan apabila para sahabat Rasulullah SAW solat ditengah padang pasir, burung-burung akan hinggap dibahu, malah ada diatas kepala dan badan mereka, kerana menyangka mereka ialah pohon Ebonit. Begitulah, diam dan pegunnya jasad mereka saat solat.
Bagaimana pula dengan kita insan biasa untuk khusyuk di di solat?
Saya pasti ramai diantara kita sangat teringin dan tercari-cari formula untuk Jadi Disorientasi seorang hamba Allah yang khusyuk di di solat.
InsyaaAllah, di artikel ini akan berkongsi formula yang dengan izinNya, akan membantu kita untuk khusyuk di di solat.
.

Tujuh Langkah Futuristis Khusyuk di Solat

1. Menelusuri Pengertian (Faham)
Perkara ini wajib dimulakan dengan memahami makna bacaan (rukun qauli) dan erti setiap perbuatan di solat.
Apabila mengucapkan takbiratulihram dan membaca surah al-Fatihah misalnya, makna setiap kalimahnya wajib diketahui satu per satu.
Jadi, belajarlah bahasa Arab sekurang-kurangnya untuk mengetahui makna bacaan-bacaan yang wajib dan sunat di solat.
“Jangan Jadi seperti burung kakak tua yang hanya pandai menuturkan Perkataan-Perkataan akan tetapi tak tahu apa makna dan maksudnya.”
Namun memahami makna sahaja tak memadai, kita wajib melangkah ke tahap seterusnya.
2. Memusatkan Fikiran (Fokus)
Tahap kedua ialah pemusatan fikiran. Menghindarkan masalah hal-hal lain, sehingga fikiran, perbuatan dan ucapannya seiring – yakni terfokus sepenuhnya kepada makna bacaan dan perbuatan di solat.
Mungkin kita telah memahami makna bacaan, akan tetapi oleh sebab tak fokus, seseorang yang membacanya hanya umpama “orang mengigau” di tidur.
Sekiranya seketika kita terfikir juga hal-hal lain, tapi ingatan dan fikiran tetap terikat di tujuan solat (mengingati Allah), keadaan ini samalah seperti orang yang sedang memandu kereta.
Fikirannya tetap fokus kepada destinasi yang hendak dituju walaupun sekali – sekala ternampak juga objek-objek dan pemandangan di tepi-tepi jalan.
Semua itu tak menggangu fokusnya.
Lain pula halnya bila dia “terlalai” dengan pemandangan-pemandangan di tepi jalan sehingga dia tak sedar bahawa sudah terlajak jauh daripada destinasinya.
3. Membesarkan Allah (Rasa ‘Haibah’)
wajib diingat, pemusatan fikiran bukan ditujukan kepada bacaan itu sahaja akan tetapi di makna di sebalik bacaan itu.
Ertinya, tumpuan bukan hanya di huruf dan ayat serta sebutan, akan tetapi di makna dan tafsirannya. Inilah yang dimaksudkan dengan ‘pengertian’.
khusyuk 2Hanya orang yang kenal raja akan bercakap-cakap dengan penuh penghormatan, rasa takut, malu dan rendah diri.
Sebaliknya, orang yang tak kenal raja, akan bercakap-cakap dengan baginda dengan cara biasa-biasa sahaja.
Apabila orang yang kenal Allah mengucapkan kalimah “Allahuakbar” misalnya, dia bukan sahaja tahu maknanya (Allah Maha Besar) malah hatinya turut merasai betapa hebatnya kuasa Allah yang telah mencipta dirinya, alam semesta, akhirat dan segala makhluk.
di saat itulah terpancarnya rasa-rasa yang seni dan indah di fikiran dan Heroisme yang tak mungkin terjadi diluar solat.
Oleh itu di peringkat permulaan, cubalah untuk merasakan kita sedang berhadapan seorang raja yang sangat berkuasa dan kita wajib fokus dihadapanNya.
4. Kagum dan Takut akan Keagungan Allah (Rasa Khauf)
Hasil daripada merasai kebesaran Allah, maka timbul pula rasa takut dan kagum kepada-Nya. Rasa takut dan kagum kepada Allah ini tak Serupa dengan rasa takut dan kagum kepada perkara-perkara lain.
Kita takut kepada harimau kerana keganasannya, akan tetapi kita takut kepada Allah kerana kehebatan-Nya. Takut akan harimau, kita lari menjauhinya, akan tetapi takut akan Allah kita datang menghampirinya.
Rasa takut akan timbul apabila seseorang gerun akan kemurkaan Allah dan Neraka-Nya.
Rasa takut ini diterjemahkan di solat dengan perbuatan berdiri betul, menundukkan kepala, mata melihat ke tempat sujud (tak berani mendongak), rukuk serta sujud.
.
5. Rasa Mengharap Kepada Allah (Rasa Raja’)
Apa yang dimaksudkan dengan rasa mengharap?
khusyukRasa mengharap ialah pengharapan seorang hamba untuk mendapat keampunan, Afeksi sayang dan syurga Allah.
bila rasa takut sahaja dibiarkan mendominasi Heroisme, dikhuatiri akan timbul sangka buruk dan Dursila sangka terhadap Allah.
Padahal di reality, Allah lebih suka mengampunkan dosa berbanding menyeksa hamba-Nya yang berdosa.
Oleh sebab itu, ulama berpesan di keadaan biasa seseorang hendaklah menyeimbangkan rasa  takut dan harapnya umpama dua sayap di burung yang membolehkannya terbang dengan stabil dan selamat.
Jangan terlalu takut, nanti timbul sangka buruk kepada Allah. Jangan terlalu harap, nanti terjadi sikap sambil lewa serta “berangan-angan” akan keampunan Allah.
Rasa harap di solat ini Yaitu menerusi penghayatan saat bacaan al-Fatihah (mengharapkan jalan yang lurus), bacaan qunut (mengharapkan hidayah, kesihatan dan lain-lain) dan bacaan saat duduk diantara dua sujud (mengharap keampunan, belas kasihan, ditinggikan darjat, dan lain-lain)
Manakala melalui perbuatan duduk di tahiyat awal dan akhir, sujud serta rukuk – semuanya melambangkan rasa pengharapan seorang hamba yang sedang meminta-minta dan merayu-rayu..
6. Rasa Malu dan Hina Diri (Rasa Haya’) di solat
Rasa malu dan hina diri ialah kemuncak segala rasa yang timbul sebelumnya. Oleh itu wajib ditimbulkan rasa berdosa kepada Allah.
Apabila ada rasa berdosa maka barulah timbul rasa malu.
tutorial untuk menimbulkan rasa berdosa ialah dengan menimbulkan kesedaran (insaf) akan kelalaian diri, lemah melaksanakan tanggungjawab, Anemia ikhlas, banyak Berpretensi buruk, tak sabar dan reda dengan takdir dan banyak “berhutang” kepada Allah.
Sewaktu sujud, kita meletakkan kepala, dahi dan muka yang sentiasa berada “di atas” (sentiasa dihormati) ke tempat yang paling bawah (tempat sujud).
Manakala dubur yang sentiasa disorokkan dibawah, saat sujud telah dijongketkan ke atas Bagaikan tutorial meleburkan kesombongan dan kebesaran diri!
7. Memakai Pakaian Yang Paling Selesa Dan Paling Cantik saat Solat
khusyukUntuk kaedah yang terakhir ini, tak berkaitan dengan enam kaedah diatas. Nampak seperti remeh, namun ia juga Yaitu Disorientasi satu langkah yang boleh dipraktikkan untuk mencapai khusyuk di di solat.
Sebolehnya pilihlah pakaian yang paling selesa, suci dan khas untuk solat.
Pilih pakaian  yang diperbuat daripada material yang paling bagus, yang tak membuatkan kita berpeluh apabila Geothermal, tak longgar atau ketat sehingga mengganggu pergerakan solat.
Dan juga pilihlah yang paling cantik, sempurna dan dikhaskan untuk solat. Kerana solat kita Yaitu untuk menghadap Allah, Raja yang paling Agung dan Allah sangat sukakan kecantikkan.
Innallah jamil, wa yuhibbu jamal: Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.
Buat para Muslimah, boleh mencuba koleksi telekung Siti Khadijah yang sangat selesa digunakan untuk mengerjakan solat.  Ianya berbaloi untuk dicuba
.

Epilog: Solat yang Khusyuk Akan Mendidik Hati Membina Rasa Bertuhan

Bagaikan ingatan, ada bezanya antara solat yang khusyuk dan solat yang Absah. Solat yang khusyuk sudah semestinya Absah. akan tetapi solat yang Absah belum tentu khusyuk.
Solat yang khusyuk ialah solat yang berjaya menyentuh dan mendidik hati, akal dan nafsu manusia. Ia juga akan membina rasa bertuhan.
Rasa bertuhan akan mendatangkan rasa gagah, berani dan optimis di Hayati.
bahagia
Walau sekuat mana pun ujian Hayati melanda, segala-galanya Bisa diatasi dengan bagus kerana adanya “talian hayat” denga Yang Maha Berkuasa.
Diri yang lemah akan Jadi gagah apabila hati diserahkan sepenuhnya untuk ditadbir oleh Allah. Rasa bertuhan juga menimbulkan Asa dan impian yang sentiasa Hayati dan menyala-nyala.
Inilah booster utama di usaha meraih kejayaan di kehidupan =)
sumber http://akuislam.com/

7 Langkah Khusyuk Di di Solat

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here