Home Berita Islam Terbaru 4 Batang Sungai yang Disebut Rasulullah

4 Batang Sungai yang Disebut Rasulullah

161
0
Image result for sungai nil

SUNGAI Yaitu Genre air besar dan panjang yang mengalir dengan cara terus-menerus dari hulu (sumber) ke hilir (muara).

Di Global ini banyak sekali sungai yang Bisa kita jumpai. Tapi, tahukah kalian? Bahawa ada 4 sungai yang mengalir langsung dari mata air syurga? Berikut penjelasannya.
Global mempunyai ribuan bahkan jutaan sungai yang membentang dan Jadi Disorientasi satu sumber kehidupan untuk wilayah yang dialirinya. Dari demikian banyak sungai itu, hanya empat sungai yang dipuji sedemikian tinggi oleh Nabi Muhammad SAW. Beliau Menyebut empat sungai ini Bagaikan sungai syurga. Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda, “Seihan, Jeihan, Nil, dan Eufrat, semuanya Yaitu sungai-sungai syurga. ” (HR Muslim).

suatu riwayat dari Ibnu Abbas Rasulullah SAW bersabda bahawa Allah SWT menurunkan sungai-sungai Itu dari sumber mata air yang Serupa dengan yang berada di syurga, yakni di lapisan yang paling bawah. Sumber mata air ini dilindungi oleh sepasang sayap malaikat Jibril as. Ia menitipkannya di gunung yang setelah itu mengalirkannya ke bumi.

1. Sungai Nil
Sungai Nil merupakan sungai terpanjang di Global yang membelah sembilan negara antaranya Ethiopia, Zaire, Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda, Burundi, Sudan, dan Mesir dengan panjang sungai mencapai 6.650 km. Genre airnya berasal dari pergunungan Kilimanjoro, Afrika Timur dan mengalir dari arah selatan ke utara dan bermuara di Bahari tengah.

Ada fenomena yang Jadi perhatian para saintis Arab mengenai kadar air yang seolah sudah diatur. di musim sejuk, sungai ini justru surut, namun saat musim Geothermal tiba, maka debit airnya malah naik. Luapan air menggenangi kawasan di kiri kanan sungai, sehingga Jadi lembah yang Fertile selebar antara 15 hingga 50 kilometer. Sehingga meski musim Geothermal, namun kawasan di wilayah sungai Nil tetap Fertile. Naiknya sungai Nil di musim Geothermal kerana lebur salji di pergunungan Kilimanjoro.
2. Sungai Eufrat
Sungai Eufrat di beberapa hadis sering disebut oleh Nabi Muhammad SAW. Sungai ini membentang sepanjang lebih Anemia 2,781 km dan melewati tiga negara, yakni Turki, Syria, dan Iraq. Sungai ini besar bersama sungai Trigis di peradaban kuno besar di Mesopotamia. Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa menjelang hari kiamat, sungai Eufrat akan mengering.

Ubay bin Ka’ab: “Hampir tiba masanya, sungai Euphrat surut menyingkapkan gunung emas. bila orang-orang mendengar hal itu, mereka berjalan ke sana. Maka orang-orang yang ada di sana Menyebut, “bila kita membiarkan orang-orang mengambilinya, mereka pasti akan mengambil seluruhnya,” Beliau bersabda, “Maka, mereka bertempur di atasnya, sehingga setiap seratus orang terbunuh sembilan puluh sembilan.” [HR. Muslim].

3. Sungai Seihan
Seihan merupakan sungai Paling Besar yang berada di Jordan (Dulu wilayah Syam). Air sungai mengalir dari bukit Anadolu di pergunungan Ante Toros. Sungai ini Melewati Adana, dan bermuara di Bahari tengah, di timur Bahari Teluk Iskandarun. di sumber Wikipedia, sungai ini merupakan Sungai terpanjang di Turki yang mengalir ke Bahari Tengah. Di Adana, Genre Sungai Seihan dibendung Jadi suatu dam yang berfungsi untuk pengairan, tenaga elektrik, dan pengendali banjir.

4. Sungai Jeihan
Jeihan Yaitu sungai di daerah Mushoishoh. Imam Al-Hazimi berkata: Seihan ada di daerah Mushoishoh, bukan lah sungai sihun (yang ada di Khurosan). (Syarah Shahih Muslim (17/176). Disebutkan oleh Penulis Nihayatul Gharib bahawasanya Seihan dan Jeihan Yaitu Dua Sungai yang terletak di daerah Al-Mushoisoh dan Tursus.

sumber ceramahterbaru.net

4 Batang Sungai yang Disebut Rasulullah

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here