2 Hadiah Dari Global

Image result for padang pasir putih

“Global bertanya saat akan meninggalkan dia, apa yang kita ambil dariku? Dia langsung menjawab sendiri, tak ada yang boleh kau ambil, tak ada yang boleh kau bawa, kecuali dua hal, tanah untuk kuburanmu dan kain kafan! “

Global dikejar, harta dikejar, sehingga tak ada selesainya. Keperluan, apalagi keinginan, bila terus dituruti tak akan Sempat ada habisnya; dipenuhi yang ini, muncul yang lain; terkejar keinginan yang satu, datang keinginan yang lain. Begitu seterusnya, hingga kita sendiri tak Bisa menikmati Global yang kita kejar mati-matian.

Seperti kisah datuk tua ini yang mengumpulkan hartanya dengan niat ingin membahagiakan isteri dan keluarganya, namun yang didapat malah suatu malapetaka yang menimbulkan masalah untuk dirinya di kehidupan mendatang.

Tersebutlah seorang tua yang kaya raya. Ia begitu bimbang dengan masa depan anaknya. Oleh kerana itu, ia membanting tulang dan memerah keringat untuk membahagiakan isteri dan anak-anaknya. Suatu hari, Allah SWT mentakdirkan ia meninggal Global.
di masa itu, didapatilah olehnya suatu kebenaran, Yaitu kekecewaan bahawa keluarganya tak mencintainya sebagaimana ia mencintai keluarganya. Dari di kubur sana, kepada ibu bapa ini ditunjukkan, bahawa kesedihan anak dan isterinya hanya sebatas tujuh hari kematiannya. Sepeninggalannya, anak keturunannya malah saling bermusuhan kerana berebut warisan setelah itu sebahagian lagi bermaksiat dengan harta warisannya itu.
Menangislah orang tua Itu. di ini, jelas sudah baginya, bahawa tak ada bahagian Global untuknya di akhirat kerana tak ada yang dibawa, Padahal amalnya hanya sedikit.

Dari kisah di atas, Bisa diambil hikmah bahawa sebanyak apapun Harta di Global, apabila manusia meninggal maka semua itu tak akan dibawanya menemaninya ke liang kubur kecuali 3 perkara, iaitu amal jariah, anak yang soleh-sholeha, dan ilmu yang bermanfaat. waallahu’alam

2 Hadiah Dari Global

Facebook Comments

Leave a Reply