Home Berita Islam Terbaru 10 Pengajaran Dari Jibril

10 Pengajaran Dari Jibril

132
0
Image result for langit biru awan putih

Datangnya malaikat yang paling mulia, menemui Nabi yang paling mulia disaksikan para sahabat yang mulia tentulah merupakan hal yang istimewa. Pastinya banyak sekali faidah yang ada di sana. Kali ini kita akan mengambil beberapa faedah mengenai ilmu dari kisah Itu.
Pertemuan yang Istimewa

Datangnya malaikat yang paling mulia, menemui Nabi yang paling mulia disaksikan para sahabat yang mulia tentulah merupakan hal yang istimewa. Pastinya banyak sekali faidah yang ada di sana. Kali ini kita akan mengambil beberapa faidah mengenai ilmu dari kisah Itu.

Diriwayatkan oleh Imam Muslim, dari sahabat ‘Umar bin Khaththab radhiyallahu’ anhu, beliau mengisahkan,

بينما نحن جلوس عند النبي صلى الله عليه وسلم إذ طلع علينا رجل شديد بياض الثياب, شديد سواد الشعر, لا يرى عليه أثر السفر, ولا يعرفه منا أحد, فجلس إلى النبي صلى الله عليه وسلم فأسند ركبتيه إلى ركبتيه, ووضع كفيه على فخذيه

“saat kami tengah berada di majelis bersama Rasulullah di suatu hari, tiba-tiba muncul di hadapan kami seorang laki-laki yang berpakaian sangat putih, berambut sangat hitam, tak terlihat padanya Asterik-Asterik bekas perjalanan jauh dan tak seorangpun diantara kami yang mengenalnya. Lalu ia duduk di hadapan Rasulullah dan menyandarkan lututnya di lutut Rasulullah dan meletakkan tangannya di atas pahanya sendiri “(H.R Muslim).

Selanjutnta Jibril bertanya kepada Nabi mengenai makna islam, iman, dan ihsan serta perkara mengenai hari akhir dan dijawab oleh Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Faedah dari suatu Kisah

di kisah datangnya Jibril ini kita boleh mengambil beberapa faedah mengenai ilmu:

1. Anjuran untuk aktif menghadiri majlis ilmu.
Tatkala Jibril ‘alaihis salam datang, para sahabat sedang duduk bermajelis bersama Nabi shallallahu’ alaihi wa sallam. Demikianlah kebiasaan para sahabat. Mereka datang kepada Nabi untuk mendapatkan ilmu dan meminta nasihat kepada beliau. Mereka Yaitu orang yang semangat untuk Menelusuri ilmu. Hendaknya kita boleh mengambil pelajaran dari kisah ini, dan Jadi motivasi untuk kita untuk aktif mendatangi majelis ilmu. Seseorang tak akan boleh mendapat ilmu bila tak datang menghadiri majlis ilmu, sebagaimana Ungkap Imam Malik rahimahullah,

العلم يؤتى ولا يأتي

“Ilmu itu didatangi, dia tak akan datang sendiri.”

2. Anjuran untuk para pendakwah untuk aktif mengajarkan ilmu.
Datangnya Jibril ‘alaihis salam tujuannya Yaitu untuk mengajarkan ilmu kepada para sahabat. Kedatangan beliau bukan kerana diminta oleh Nabi dan para sahabat. Demikianlah semestinya seorang dai dan juru dakwah, adakalanya dia wajib aktif dan punya inisiatif sendiri untuk mengajarkan ilmu tanpa wajib diminta oleh muridnya atau wajib menunggu dijemput oleh panitia pengajian.

 3. Memakai pakaian yang bagus saat menghadiri majlis ilmu.
Jibril ‘alaihis salam datang memakai pakaian yang sangat putih, yang menunjukkan pakaian yang beliau pakai Yaitu pakaian yang Higienis dan bagus. Baju putih juga Yaitu warna yang disukai oleh Rasul shalllahu ‘alaihi wa sallam. Dari Ibnu ‘Abbas radhiyallahu’ anhuma, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضَ فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ
“Pakailah oleh kalian pakaian yang putih kerana itu termasuk pakaian yang paling bagus” (HR. Abu Daud 4061, hasan).

Oleh kerana itu, seyogyanya untuk penuntut ilmu untuk berhias diri dengan pakaian dan penampilan yang bagus tatkala akan menghadiri majlis ilmu.

4. Hendaknya murid mengambil kedudukan yang dekat dengan guru.
di kisah Itu diceritakan,

فجلس إلى النبي صلى الله عليه وسلم فأسند ركبتيه إلى ركبتيه

“Lalu ia duduk di hadapan Rasulullah dan menyandarkan lututnya di lutut Rasulullah”

Jibril meletakkan lutut beliau dengan lutut Nabi. Ini menunjukkan beliau mengambil Letak duduk yamg sangat dekat dan juga menghadap kepada Nabi yang akan menyampaikan ilmu. Dengan Letak demikian beliau boleh menyemak dengan teliti ilmu yang disampaikan dan mendapat faedah yang lengkap. Inilah di antara adab di menuntut ilmu, iaitu mengambil Letak yang dekat dengan guru yang akan mengajar ilmu.

5. Fokus dan tumpuan di Berguru.
di kisah Itu diceritakan,

ووضع كفيه على فخذيه

“Dan beliau (Jibril) meletakkan tangannya di atas pahanya sendiri”

Tatkala duduk, Jibiril meletakkan kedua tangannya di atas paha beliau sendiri. Ini menunjukkan sikap duduk yang sempurna dan kedudukan yang fokus di mempelajari ilmu. Demikianlah seharusnya duduknya penutut ilmu di majlis ilmu. Mengambil Letak duduk yang betul dan sikap yang fokus memberi perhatian kepada guru. tak duduk asal-asalan, sibuk berbual sendiri, mengantuk dan tidur, atau bahkan bermain HP di di majlis ilmu.

6. Kaedah tanya jawab di mengajarkan ilmu.
tips seperti ini Yaitu di antara kaedah yang berkesan di Berguru, iaitu berdialog atau tanya jawab sehingga bagus yang mengajarkan ataupun yang diberi pelajaran Serupa-Serupa aktif di proses pembelajaran. Hal ini akan mudah difahami dan juga mudah untuk diingat. Kaedah seperti ini banyak dipraktikkan oleh Nabi shallahu ‘alaihi wa sallam sebagaimana disebutkan di banyak hadis.

7. Boleh bertanya mengenai sesuatu yang sudah diketahui di rangka mengajarkan ilmu kepada orang lain.
Jibril bertanya kepada Nabi bukan Ambiguitas beliau tak tahu. Akan akan tetapi ini di rangka pengajaran kepada para sahabat yang hadir di di itu. Dengan sebab pertanyaan Jibril, Nabi membagikan banyak Elaborasi ilmu mengenai islam, iman, ihsan, Asterik hari kiamat, dll, sehingga para sahabat yang hadir mendapatkan tambahan ilmu.

8. Anjuran mengucapkan salam saat menghadiri majlis ilmu.
di riwayat yang lain, disebutkan bahawa Jibril mengucap salam kepada Nabi saat beliau memasuki majlis. Jibril mengucapkan, “Assalaamu ‘alaika Yaa Muhammad”, dan Nabi pun menjawab salam Itu, sebagaimana hal ini disebutkan di hadits Abu Hurairah dan Abu Dzar yang diriwayatkan oleh Imam Abu Daud.

9. tak boleh menjawab pertanyaan tanpa dasar ilmu.
tak boleh seseorang menjawab soalan tanpa dasar ilmu. Oeh kerana itu jawapan Nabi saat ditanya mengenai kapan terjadinya hari kiamat,

. ما المسؤول عنها بأعلم من السائل

“Orang yang ditanya itu tak lebih tahu daripada yang bertanya.”

Beliau menjawab demikian kerana memang beliau tak mengetahui ilmu mengenai hal Itu.

10. Keutamaan dan pentingnya mempelajari dan mendakwahkan aqidah.
Datangnya Jibril kepada Nabi dan disaksikan oleh para sahabat Yaitu suatu momen yang jarang berlaku dan istimewa. Ilmu yang diajarkan di majlis Itu Yaitu ilmu mengenai inti-inti agama Islam iaitu mengenai islam, iman, ihsan, dan juga Asterik hari kiamat. Ini menunjukkan pengajaran mengenai ilmu Itu Yaitu sangat penting dan sangat diperlukan oleh umat. Oleh kerana itu para da’i hendaknya menjadikan aqidah Bagaikan bahan utama di dakwah.

Demikian beberapa faidah mengenai ilmu yang boleh kita petik dari kisah datangnya Jibril ‘alaihis salam. Semoga menambah ilmu dan melonjakkan keimanan kita.

Wallahu a’lam bish shawab. Wa shallallahu ‘alaa Nabiyyinaa Muhammad.

sumber muslim.or.id

10 Pengajaran Dari Jibril

Facebook Comments
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here